1600 жени са били пребивани вкъщи

  • 11 декември 2012 06:23

  • 993
  • 1
1600 жени са били пребивани вкъщи
©

1 600 жени се оплакват годишно от домашно насилие на специалния телефон - гореща линия. Това съобщи Надежда Стефчова от фондация „Анимус” на кръгла маса вчера по случай Международния ден по правата на човека. На нея присъстваха министърът на правосъдието Диана Ковачева и английският посланик Джонатан Алън.

Между 200 и 250 жени, жертви на домашно насилие, приютява за година единственият в София кризисен център. Той винаги е пълен, казаха от фондацията и обясниха, че от тази година финансирането му вече е държавно, а не от международни организации.

Като проблем обаче бе отбелязано, че когато пострадалите жени са били икономически зависими от насилника си и се налага да бъдат регистрирани в бюрата по труда, това не може да стане, тъй като се изисква постоянен адрес, а престоят им в кризисния център е временен.

Миналата седмица от фондация „Пулс” обучили 20 полицаи от Перник и Радомир за боравене със Закона за домашното насилие. „Служителите на реда казаха, че спазването на ограничителните мерки е проблем, например когато мъжът трябва да напусне бащиния си дом. Полицаите искат да знаят къде да настанят насилниците”, съобщи Таня Кацарова от фондацията.

„Във Великобритания проблемът с изнасилването беше решен просто. Винаги се взема предвид съгласието – може жената след няколко питиета вечерта да е казала едно, но след това да е решила друго. Винаги говорим за съгласието”, сподели посланик Алън.

Изнасилването в брака да бъде криминализирано, както и следенето, защото то често е прелюдие към сексуално посегателство, поискаха от Българския център за джендър изследвания.

250 деца на година подават сигнали по горещата линия за домашно насилие, но след това ги разпитват в присъствието на тези, от които са пострадали, и те се отказват от оплакванията си, алармираха от „Анимус”

Последвайте канала на

Novini.bg
993 1

Коментари 1

Добави коментар
МАРИАНА

2012.12.11 | 07:04

1
ЗА ЖАЛОСТ Е ТАКА САМО ДА ВИДИШ НАСИЛНИКА И СЕ ОТКАЗВАШ ЗАЩО ЖИВЕЯТ ТАКИВА БЕЗ ЯСНА ЦЕЛ

Добави коментар

Водещи новини