Уго Чавес пристигна в Куба за нова операция

  • 10 декември 2012 21:35

  • 969
  • 0
Уго Чавес пристигна в Куба за нова операция
©

Венецуелският президент Уго Чавес пристигна днес в Хавана, след като съобщи, че има рецидив на рака, който му откриха преди 18 месеца, и посочи свой заместник, което свидетелства за сериозността на състоянието му седмица преди регионалните избори, предаде АФП.

"До победа, винаги!", заяви 58-годишният Чавес с вдигнат юмрук, повтаряйки лозунга на Че Гевара в телевизионно обръщение преди да отпътува за Куба. В кратка реч пред няколко министри и висши военни в президентския дворец Мирафлорес в Каракас Чавес предупреди сънародниците си, че може да има опити за дестабилизиране на страната в негово отсъствие. "Враговете у нас и чужбина се спотайват и няма да пропуснат сгоден за тях случай да връхлетят като хиени върху родината ни, за да я предадат на империализма", каза Чавес, който управлява от 1999 г. Той обаче изрази "пълна увереност, че отечеството е в безопасност", тъй като политическата и военната власт" са "в добри ръце".

Рано тази сутрин президентът пристигна в Хавана, където беше посрещнат от кубинския си колега Раул Кастро, съобщи кубинската
осведомителна агенция Пренса латина. През следващите дни Чавес ще се подложи на четвърта операция, откакто през 2011 г. му откриха злокачествен тумор в областта на таза.

След като на 7 октомври беше преизбран, президентът трябва да встъпи официално в длъжност с новия си мандат на 10 януари догодина. Според венецуелската конституция, ако Чавес положи клетва, но е принуден да се оттегли през първите четири години от мандата си, президентския пост временно поема вицепрезидентът, който в рамките на 30 дни трябва да насрочи нови избори.

В неделя Чавес посочи 50-годишния вицепрезидент и министър на външните работи Николас Мадуро за временен президент, ако самият той не е в състояние да изпълнява задълженията си.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
969 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини