Пернишката кметица на съд

  • 10 декември 2012 21:00

  • 1076
  • 0
Пернишката кметица на съд
©

Община Перник и кметицата Росица Янакиева от БСП ще бъдат дадени на съд от Агенция "Пътна инфраструктура", ако не вземат мерки веднага да почистят от снега републиканския път, който минава през града. Това съобщиха вчера шефът на агенцията Лазар Лазаров и регионалната министърка Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена, преде ZaPernik.

Става въпрос за път Е871, който прекосява града по дължина и свързва Перник и София с Радомир, Кюстендил и ГКПП-Гюешево. По закон републиканските пътища се поддържат от пътната агенция, но частта, която минава през населени места, се почиства от самите кметове. После средствата се възстановяват от държавата и на практика местната хазна не плаща нищо. Тя обаче трябва да възложи почистването на някоя фирма, но в Перник това не е направено.

"Изказването на министър Павлова не е коректно, защото пътят, който е наше задължение, бе изчистен и в събота вечерта, и в неделя. Всеки, който е минал оттам, е видял следите от пясък", обясни пред "Сега" Янакиева. Кметът заяви, че общината има договор с АПИ за участъка от кв. "Църква" до "Бяла вода". По него получава по 1200 лв. на км, за да поддържа пътищата от републиканската мрежа на своя територия, но тази сума въобще не стигала. "Останалата част от пътя до Радомир нито е мое задължение, нито ще го чистя", каза Янакиева. От АПИ са потвърдили, че общината няма задължение за останалата част.

"Поредната лъжа! Или ги обучават да лъжат професионално, или идея си нямат кои са техните задължения. Пътят Перник - Радомир трябва да се чисти от държавата, защото е републиканска пътна мрежа, клас 1, и Общината няма нито задължение, нито право да го чисти. Наша грижа е почистеният участък от пътен възел "Даскалово" до кв. "Бела вода". Но явно винаги е по-добре някой друг да е виновен", изказа се Росица Янакиева.

Последвайте канала на

1076 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини