Пламен Орешарски: България е в голяма депресия

  • 10 декември 2012 17:37

  • 4316
  • 16
Пламен Орешарски: България е в голяма депресия
©

"В средносрочен план ще бъде много тежко в България, докато се поправи този тип авантюристично управление", коментира в интервю за Дарик бившият финансов министър Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21.

Според него, щетите от управлението на ГЕРБ ще бъдат загубено доверие най-вече в бизнеса и домакинствата и ниска инвестиционна активност.

„Много трудно ще убедим както местния бизнес, така и чуждия, че си струва да се инвестира и да се разширява стопанската дейност", посочи Орешарски. Той заяви, че от началото на този мандат са похарчени около 5 млрд. лева повече, отколкото са приходите за тези години, като до средата на следващата година се очаква сумата да стигне 6 млрд. лева. „Словесните еквилибристики не помагат, когато има точни индикатори с числа", подчерта Орешарски.

„Намираме се в състояние на една продължителна депресия, която ми се струва, че ще продължи поне още няколко години, така, както се наблюдават макроикономическите индикатори. Икономиката през последните три години и половина практически не расте, тя се възстановява и то с изключително бавни темпове", каза Орешарски.

По думите му, през 2011 година е имало малко прозорче, но то е било заради оживлението в големите европейски икономики. „За съжаление сега Европа мина към фискална консолидация, водещите европейски страни, други от южната периферия са в рецесия, така че по линия на външното търсене не можем да очакваме кой знае какви позитивни сигнали следващата, а бих казал следващите няколко години. Не мога да дам оптимистични прогнози. Ситуацията е нервна от икономическа гледна точка, друг е въпросът, че и местните власти направиха каквото можаха с изненади всеки ден", каза бившият финансов министър и напомни за данък „лихва".

По думите му, през следващата година ще продължат да се представят слабо приходите, а освен това 2013-а ще е четвъртата, в която ще се правят бюджетни дефицити. Орешарски посочи, че след 1996-97 година правителството на ГЕРБ е единственото, което прави големи бюджетни дефицити, тоест харчи повече отколкото събира. Той посъветва управляващите да се държат „малко по-скромно".

По повод новината, че няма да има коледни добавки към пенсиите, съобщена снощи от премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, Орешарски посочи, че тази година приходите вървят горе-долу според плана, но според него министър-председателят е прав, че преизпълнение на приходите не се очертава и от тази гледна точка е негово право да реши дали да преструктурира други разходи в полза на коледните добавки или да икономиса този иначе извънреден разход.

Орешарски поясни, че не подкрепя хода на правителството, а говори неутрално, чисто технически и допълни: „Това е един разход, който не е предвиден и за да бъде изплатен, е необходимо едно от двете условия - да има преизпълнение на приходите, каквото засега не се наблюдава, и второто е да се преструктурират други разходи". По думите на бившия финансов министър е очевидно, че приоритетите на властите са изпълнение на другите разходи, но не и преструктуриране, така че да се осигури не много голяма сума за скромни коледни добавки.

Последвайте канала на

Десислава Станева
4316 16

Коментари 16

Добави коментар
хан крум

2013.01.04 | 12:06

14
Поредната червена тиква пак се изказва ако имах затвор щях да ви набутам всичките червени измекяри да изгниете до гроб вие унищожихте държавата в последните 65 ГОДИНИ вие сте срам за цялата история на българите мрете червени кучета ако беше жив хан крум всичките вие червени боклуци щяхте да останете без ръце и езици
КАН КРУМ

2013.05.04 | 10:07

16
Не ЗАБРАВЯЙ.че герб са третия ешалон на комунягите.А ТЕХНИТЕ КРАДЛИВИ И АНАЛдолски ръчички????

2013.05.04 | 10:07

15
Вие тройнта - първенците на европа по кражби и източвания, вие окраднахте всичко
Радо

2013.01.04 | 12:06

13
Нищо нова и малките деца го знаят този факт!

2013.01.04 | 12:06

12
Най-накрая една обективна констатация.

2013.01.04 | 12:06

11
само в теб имаме надежда и доверие............колко добре беше при теб :(

2013.01.04 | 12:06

10
Аз мися, че е прав, още няколко години и всичко ще приключи. :)

2012.12.11 | 17:31

4
Тоя замрази доходите 2009.мярката била "не защото са необходими драстични съкращения на разходите, а за да подготвим добра фискална позиция, за да улесним следващото правителство", заусуква и какви ли не глупости

2012.12.12 | 11:06

9
Какво е замразил Орешарски? Увеличението на пенсиите ли наричаш "замразяване"? Или увеличението на заплатите? Абе вие герберастите сте много зле, наистина ли си мислите, че някой ви вярва на тея простотии, които ги врякате?!
Марс

2012.12.11 | 17:42

8
Като му гледам макиажа, не изглежда особено депресиран. Лика -прилика с Хампарцумянчо. Герберастите са отвратителни, начело с лидера си, но и братчетата им от БСП/БКП са човеконенавистници от най-чиста проба. Братя и сестри, битката е предварително загубена, защото врагът добре се е маскирал, не можеш го разпозна. После вече е късно...

2012.12.11 | 17:34

7
Какво се изказва тоя дето си бърка бюджета със 7 милиарда. 7 млрд. автоматичен дефицит, заложен поначало браааво беее.

2012.12.11 | 17:33

6
орешарски предлагам за стара планина, за заслуги към ограбването на българите, и честито, заслужава

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини