Галина Тонева: Не Цветанов и Борисов избират главния прокурор

  • 10 декември 2012 12:03

  • 851
  • 0
Галина Тонева: Не Цветанов и Борисов избират главния прокурор
©

Срещу мен нямаше постъпили сигнали нито от Инспектората на ВСС, нито от Върховна касационна прокуратура, каза пред журналисти кандидатът за главен прокурор Галина Тонева, след като беше изслушана от етичната комисия към Висшия съдебен съвет.

"Имаше въпроси, поставени от неправителствени организации, на които отговорих по начина, по който аз мисля. Не знам колко е редно да се коментира – заседанието е закрито. Нямаше нещо, което да е притеснително за мене. Единствено – обсъдихме ситуацията около делото САПАРД. Всички вече добре знаете какво се е случило и каква е моята позиция. Казах това, което вече съм казала пред вас много пъти – това, което се е случило по дни и часове като факти. Имаше констатация, че в моята декларация няма несъответствия", посочи Тонева.

"Ако считах моята кандидатура за обречена, нямаше да участвам в това състезание. Аз не съм човек, който тръгва да губи. Това каза пред журналисти кандидатът за главен прокурор Галина Тонева. Нямаше въпрос, който да ме притеснява. Въпросите, които бяха зададени, бяха най-общи, като например за членство в тайни общества. Аз споделих и пред ВСС - не смятам, че тези общества са нещо, което трябва да притеснява обществото. Моето усещане е, че такова притеснение съществува - идва от факта, че те не са тайни, а защото не са ясни точно връзките, които се получават в тях – кой с кого в каква организация членува – ако това е публично, мисля че няма да има никакво притеснение по отношение на тези организации. Аз не членувам в никакви организации – нито тайни, нито явни, каза Тонева.

Запитана как ще коментира, че Сотир Цацаров го подкрепят явно и Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа, и Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, Тонева каза: "Не смятам, че те са лицата и органите, които ще изберат главния прокурор и имам вярва в колегите си във ВСС, че ще вземат решение по свое собствено убеждение. Смятам, че изборът на главен прокурор няма да бъде политически, защото искам да вярвам в това и това ми дава кураж и енергия да участвам в конкурса", каза още Тонева.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
851 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини