Спират "Великолепният век" със закон

  • 10 декември 2012 07:34

  • 11091
  • 13
Спират "Великолепният век" със закон
©

Снимките на най-коментирания сериал в Европа през последната година – „Великолепният век“, ще бъдат преустановени още в началото на 2013 г. Това заяви Октай Сарал, депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието, пред турски медии, съобщава Монитор. ПСР вече е внесла законопроект за забрана на продукции, нанасящи вреда на националните ценности и дегероизиране на исторически личности. Той има подкрепата на опозиционната Партия на националистическото действие и ще бъде гласуван през януари.

Скандалът е неизменна част от имиджа на поредицата, която развълнува и българската аудитория от ефира на TV7. Месеци след първото щракване на клапата турският аналог на СЕМ повели съкращаване на сцените, в които Сюлейман разменя страстни целувки с украинската робиня Александра. Звезда в харема му, тя успява да го отчужди от официалната му съпруга и става сериозен фактор във вземането на политически решения. До финала на първи сезон враговете на епоса набъбват до 70 000 мюсюлмани. Те протестират срещу щедрите наздравици, които владетелят вдига на екран. Демонстративният скок на промилите в кръвта му е в разрез със схващанията на исляма.

Междувременно премиерът Реджеп Ердоган използва повода, за да сервира поредната порция унищожителна критика към поредицата на Show TV. “Ние не познавахме такъв законодател, такъв султан Сюлейман. Тридесет години от живота му са преминали на гърба на коня, а не в двореца, както е показан на екрана. Аз порицавам пред народа режисьорите на този сериал, както и собствениците на телевизията, която го излъчва.”

Последвайте канала на

Novini.bg
11091 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар
Ана

2013.09.04 | 12:34

13
Ето затова Турция не трябва да влиза в ЕС с тяхното ограничено мислене. Защото не осъзнават, че това е просто един интересен сериал базиран на исторически факти. Не е задължително изцяло да препредава историята. Преработен, е защото все пак е сериал а не документална поредица. Проблемът е, че не могат да си представят,че една жена е въртяла Султана им на малкия си пръст и то православна християнка. Позор....
Роксолана

2013.09.04 | 12:34

12
Чудя се и на Ердоган,не е ли разбрал,че това е игрален а не документален филм.На всякъде по света в царските дворове е имало интриги,убийства,преврати.Нищо по различно и в турския царски двор.И в Европа по това време много жени са управлявали чрез царствените си мъже.И какво толкова го дегероизират?Показани са завоевателните му походи,показана е законодателната му реформа,показан е като справедлив и безкомпромисен държавник.И филмът се казва "историята на една любов" ,а не Сюлейман Великолепни.Каквото и да мислят в Турция,покрай този филм ,примерно аз се заинтригувах, порових се и прочетох любопитни документални факти за Хюрем ,Ибрахим и Сюлейман,и по този начин научих част от историята на Турция.И това не е малко. Като шувенистка ,не ми се ще ще да призная -но сериалът е добър.Има сюжет и интрига,факти и художествена измислица.Много добра актьорска игра и стилен декор.Да не говорим за костюмите и бижутата.Те не са достоверни ,но са хубави .И като събереш всичко това се получава един сериал,който гледам с удоволствие.Още се чудя на Ердоган.

2013.03.03 | 02:24

8
"Най-коментирания сериал в Европа"!!!!Аз гледам немско- и английскоезични програми. Никъде, никога и никой не е коментирал или споменавал този сериал!Не съм виждал по португалски, испански, гръцки словенски, американски, арменски, сръбски и др канали. да го предават!Наверно някои хора си мислят, че щом бай Киро в неговото село е известен, то цял свят го знае.

2013.09.03 | 22:51

11
imago po sribskiya kanal
Той

2013.09.03 | 22:51

10
аз пък бях чел някъде, че султан Сюлейман се е плющял с коне......мммм, дааа....педалска му работа.....ъхъ...

2013.09.03 | 22:50

9
Абе хората поне си защитават религията и историята, а българите какво правят? Само знаят да плюят...хайде бе хора спрете с идиотизма в 21 век живеем.
Историко

2013.03.03 | 02:24

7
Хубаво си защитават историята на кланета на целия Балкански полуостров, Близкия Изток и Армения, няма що!И сега не е по-различно, кюрдският проблем е пред очите ниЧудя се как може, особено българските жени да гледат турски сериали. Преди около две години прочетох за изследване на турски социолози, в което се твърдеше, че годишно в Турция около 250 момичета и жени стават жертва на убийства на честта (бройката наверно е занижена). Фрапиращ беше случай на девойка заровена ЖИВА от братята си, заради това, че се държала за ръка с непознато за тях момче!!!!Българските жени не знаят какво е да си жена в по-голямата част на Турция. Така,че мили зрителки, преди да въздишате по ТВ образи прочетте, вижте, интересувайте се за реалния живот.
GiFT

2013.01.06 | 00:59

6
НЯМА СТРАШНО - ПОЧВА НОВИЯТ СЕРИАЛ "ГЮМЮН, МЮМЮН И МАДМОАЗЕЛ"
pe6o

2012.12.13 | 19:35

5
Поредното доказателство, че Турция е назад с материала щом забраняват сериал, защото е в ущърб с исляма и т.н. подобни глупости...

2012.12.13 | 19:34

4
"МАДМОАЗЕЛ" е френска дума бе тъпанар....

2012.12.12 | 11:27

3
хааааааааа хаааааааааа имало и здравомислещи хора бе лелеееее МЪХРИТО ХИЧ НЕ Е ФОТОГЕНИЧНА НА ЖИВО Е ПО-ХУБАВА И ОБРАТНОТО Е В СЛУЧАЯ С МАЛОУМНАТА

2012.12.12 | 11:27

2
естествено че ще го спрът защото нямаме държава и турците правят каквото си искат,ДОКОГА

2012.12.12 | 11:27

1
докато неспреш само да се оплакваш и започнеш да действаш.

Добави коментар

Водещи новини