Днес в Румъния ще се проведат парламентарни избори

  • 09 декември 2012 07:39

  • 713
  • 0
Днес в Румъния ще се проведат парламентарни избори
© Булфото

Румъния избира днес народни представители за следващия четиригодишен период в атмосфера, обусловена от политическа и икономическа криза. Над 18,2 милиона румънци имат право да гласуват от 7,00 до 21,00 ч. румънско (и българско) време, за да изберат представители в 452 избирателни района - 315 за Камарата на депутатите и 137 за Сената. Кандидатите са над 2400 от 30 политически субекта - партии, съюзи, организации на националните малцинства.

Социологическите анкети дават убедителна преднина на управляващия левоцентристки Социал-либерален съюз на премиера Виктор Понта и досегашния председател на Сената Крин Антонеску. Според проучванията Социал-либералният съюз може да получи около 60 процента от гласовете, което ще задължи президента Траян Бъсеску да номинира премиер от неговите редици. На второ място анкетите класират Съюза Дясна Румъния, доминиран от създадената от Бъсеску Демократично-либерална партия, с около 16 процента. Популистката Партия на народа на медийния магнат Дан Дяконеску се нарежда на трето място с около 12 на сто, сочат проучванията.

Шанс да премине избирателният праг от 5 процента има и Демократичният съюз на унгарците в Румъния - традиционен коалиционен партньор на почти всички правителства след революцията от 1989 г. Евентуална убедителна победа на управляващия съюз ще доведе до продължение на мъчителното политическо съжителство между левоцентристките партии и президента консерватор. През лятото Социал-либералният съюз направи опит за импийчмънт на президента Траян Бъсеску, който се провали заради недостатъчно висока избирателна активност. Анализаторите не очакват активно участие на гласоподавателите и на днешните парламентарни избори. Според
анкетите около 45 процента от румънците ще отидат до избирателните урни.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
713 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини