Пазарът е залят с оцветени с боя мандарини

  • 07 декември 2012 07:46

  • 3319
  • 0
Пазарът е залят с оцветени с боя мандарини
©

По пазара масово се продават боядисани с боя мандарини. Това се прави или в склада на едро или плодовете са били внесени така. Това каза директорът на Агенцията по храните Йордан Войнов.

Правили сме доста изследвания, които установили, че боята е безвредна. Това обаче е недопустимо, категоричен е директора на БАБХ. Освен това инспекторите са конфискували сериозни количества от подобни оцветени плодове. Той обеща, че БАБХ отново ще засили проверките за да бъдат унищожени подобни плодове. Инспекторите ще работят до седми януари специално заради празниците, гарантира Войнов.

Производителите трябва да изваждат на пазара продукти в които има над 0,9 % ГМО само ако има етикет и надпис, който да заема 25% от опаковката и да бъде в контрастиращ цвят, припомни Войнов. Направени са вече над 100 проби и не е имало стойности над 0,9 % ГМО. Преди време е имало салам и вафла, но производителите се коригираха. На всяка външна граница на ЕС всяка пратка соя, която влиза от САЩ се проверява за ГМО. Най-често близо до нас продуктите влизат от пристанището в Констанца, след това проверки се правят и в България.

Последвайте канала на

Novini.bg
3319 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини