Увеличават парите на свещениците

  • 07 декември 2012 06:50

  • 2177
  • 0
Увеличават парите на свещениците
©

Заплатите на свещениците ще бъдат повишени от началото на следващата година, пише в. "Преса". Те ще получат отгоре между 30 и 50 лв., което е ръст с 12 - 15%.

Няма да има по-ниско възнаграждение от минималната работна заплата, която става 310 лв., увериха владиците. В момента тя е 290 лв.

Във Варненската епархия има свещеници с по-ниско заплащане от минималното, призна вчера наместникът на Българската православна църква и Варненски митрополит Кирил.

Най-ниската попска заплата във Варненско от догодина става 230 лв.

Свещениците вземат между 290 и 500 лв. По-високи са заплатите в по-големите епархии като Софийска, Пловдивска и Варненска. Митрополитите получават около 1000 лв., признаха някои от тях вчера. Отделно имат по около 200 - 300 лв. безотчетни пари всеки месец за посрещане на гости. Заплатата на патриарха също не е висока - около 1500 лв.

Не е ясно дали ще бъдат вдигнати патриаршеската и митрополитските заплати, но е сигурно, че попските имат увеличение между 30 и 50 лв.

"Няма да купуваме коли, но ще вдигнем някои заплати", каза дядо Кирил. Според него всички свещеници имали осигуровки. Наместникът на църквата ни цитира апостол Павел, според когото "който не се грижи за ближния си, е по-лош от неверник".

Ловчанският митрополит Гавриил обясни, че следващата седмица ще одобрят бюджета на епархията му, преди да го внесат в Светия синод. "Слава Богу, че няма намаление, ще го завишим малко", каза дядо Гавраиил, но не посочи точни суми. И при тях ще вдигнат ниските заплати, така че да са малко по-високи от минималните за страната. "Коли си имаме, няма да купуваме", каза Гавраиил.

В Русе обаче митрополит Неофит се моли да не даде дефект 20-годишният "Хюндай", с който идва на заседанията на синода. Не планира да купува нова кола. Заплатите на свещениците от Русенско са около 350 - 400 лв. и ще останат на тези нива.

След седмица синодът ще решава дали да се вдигнат заплатите и на висшия клир. През годините възнагражденията им се увеличавали с малко, призна Неофит.

В момента всички митрополии подготвят проектобюджетите си за 2013 г., които следващата седмица ще бъдат внесени за одобрение в Светия синод. Ако не ги одобрят, се връщат за доработване, обясниха църковни експерти.

Синодът обяви, че през декември най-важното за тях е да си направят бюджета и да подготвят избора на нов патриарх. В момента се правят списъци от епархиите, за да се излъчат делегати за патриаршеския събор.

Последвайте канала на

2177 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини