Източиха 648 литра гориво от потънали кораб край Русе (снимки)

  • 05 декември 2012 18:30

  • 2256
  • 0
Източиха 648 литра гориво от потънали кораб край Русе (снимки)
© Булфото

Общо 648 литра гориво е било източено днес от потъналия преди месец кораб "Фери Топ 1" в лимана на регионалното пристанище "Дунавски драгажен флот" край Русе. Това съобщи говорителят на митницата в крайдунавския град Руслина Александрова.

Това стана възможно, след като преди дни потъналата част на кораба излезе на повърхността, тъй като водата от помещенията
беше изпомпана. Източеното гориво се е намирало в разходната цистерна на плавателния съд, която е с обща вместимост от един куб. метра.

Операцията е продължила около четири часа.

"Цистерната, която е източвала горивото е лицензирана и с брояч. На място присъстваха инспектори от Митница-Русе, под чийто контрол протече операцията", каза Александрова. Горивото е било прехвърлено на друг кораб на същия собственик. В големия горивен танк, където е трябвало да се намира основното количество с гориво, е направено замерване със специална паста, което е установило, че основната течност в него не е нафта. Вероятно идният понеделник тя ще бъде източена, като на място отново ще присъства митнически екип, за да се проследи какъв точно е съставът й.

Инцидентът с "Фери Топ 1" - фериботът, пътувал преди време между Силистра и Кълъраш, стана на 9 ноември. Плавателният съд,собственост на русенската фирма "Гораинвест" е бил натоварен с дърва и докато разтоварвал в пристанището е започнал да потъва.Комисия от Морска администрация-Русе разследва инцидента, като до 12 декември тя трябва да излезе със становище.

Последвайте канала на

2256 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини