Народното събрание дарява старите си мерцедеси

  • 03 декември 2012 14:40

  • 1367
  • 3
Народното събрание дарява старите си мерцедеси
©

Порция вехти парламентарни мерцедеси ще бъдат дарени на социални домове и евентуално държавни учреждения. Това е най-вероятният начин Народното събрание да се отърве от най-старите си лимузини след очакваното по Коледа освежаване на парламентарния автопарк с първите 31 от общо 75 нови автомобили “Фолксваген Пасат”, пише "24 часа".

За спешно пенсиониране плачат 18-те най-стари депутатски мерцедеса. Те са купени още през 1998 г. и пробегът им вече гони 500 хил. километра. Именно от тях търси начин да се отърве администрацията на парламента, тъй като са сериозно амортизирани и поддръжката им излиза солено на парламентарния бюджет.

Идеята колите да се дарят на нуждаещи се институции събрала най-много поддръжници, тъй като всеки друг ход е обвързан с разходи. По тази причина бил отхвърлен планът мерцедесите да се пуснат на търг - актуалната им цена нямало да оправдае дори харчовете за изискваните по закон оценители.

“Нека първо дойдат новите коли и ще преценим какво да правим със старите. Няма окончателно решение, още не е преценено и колко от автомобилите ще бъдат спрени от движение”, каза за “24 часа” преди дни главният секретар на Народното събрание Иван Славчов.

“Най-вероятно ще ги дарим, както направихме и миналия път. Но трябва добре да преценим дали с това няма да направим мечешка услуга - поддръжката на един мерцедес е много скъпа и един социален дом например едва ли би могъл да си я позволи. Не бива, вместо да решим един проблем, да отваряме друг”, обясни шефът на депутатите от ГЕРБ Красимир ВелчевКрасимир Велчев Красимир Любомиров Велчев е роден на 6 януари 1951 година в София. Завършил е курс за пилот на.

През 2010 г. парламентът вече дари част от най-старите си мерцедеси. Те бяха разпределени към Националната гвардейска част, няколко дирекции на МВР, агенцията по трансплантациите, четири социални дома за деца с увреждания и възрастни хора. Мерцедес получиха още националната библиотека, кметството на монтанско село и още няколко общински и държавни учреждения.

Тогава в парламентарния автопарк останаха общо 60 коли на депутатско разположение, което сериозно сгъсти графика за ползването им.

Освен 18-те мерцедеса пред пенсия в гаража има още 20 коли от същата марка, купени през 2004 г., плюс общо 23 беемвета - съответно 11 от 1999 г. и 12 от 2007 г.

Това парламентарно ръководство първо реши да прекъсне традицията с двете престижни немски марки и конкурсът за доставка на нови коли бе спечелен от вносителя на “Фолксваген”, който единствен отговори на техническите изисквания в обществената поръчка. Това породи съмнения, че победителят е избран предварително, които бяха бурно отречени от администрацията на парламента.

Новите коли ще бъдат доставяни поетапно в следващите 3 г. Стойността на цялата поръчка е 5 млн. лв., а за първите 31 коли сега събранието ще плати 1,63 млн.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1367 3

Коментари 3

Добави коментар
nemane

2012.12.04 | 16:13

3
Мерцидесите са на народа, не на народните тунеядци.
Мерджо

2012.12.04 | 16:13

2
Да дарят новите!

2012.12.04 | 16:13

1
Не ги е срам....да си копуват Мерцедеси за 5 милиона лева докато народа се чуди как да преживява!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини