Павлова: В момента България има нужда от ВиК специалисти

  • 03 декември 2012 10:03

  • 761
  • 1
Павлова: В момента България има нужда от ВиК специалисти
©

В момента в България в процес на изграждане са около 300 нови пречиствателни станции за отпадни води, за да бъдат проектирани и експлоатирани, ще трябват много експерти, които да бъдат ангажирани.

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена в рамките на научнопрактическа конференция "Предизвикателства при изграждането и експлоатацията на ПСОВ". По думите й средногодишно в страната завършват 40-50 студенти по ВиК, което е крайно недостатъчно, предвид разширените нужди. Това означава да се обърнем към колегите от УАСГ - може би трябва да се помисли за преразпределение на специалността "ВиК" и даване на много по-сериозен фокус върху броя студенти, които я завършват, каза още Павлова. Според нея ще са необходими и специалисти, които могат да проектират и да се занимават с подготовката на проекти за европейско финансиране.

Министър Павлова посочи, че следващата година темата на форума трябва да е свързана с интегрирания подход към водите и да засяга не само с отпадните, но и питейните води. През последните години приоритетно се изграждат пречиствателни станции за отпадни води и понякога пренебрегваме питейните, отбеляза тя.

Последвайте канала на

БТА
761 1

Коментари 1

Добави коментар

2012.12.03 | 12:47

1
Госпожо Министър,имаме си в България хидролог-експерт( Доган) ,за кога да чакаш студентите да изучат?Няма време!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини