Атанасова: Не съм доволна от качеството на здравеопазването

  • 29 ноември 2012 17:30

  • 1630
  • 6
Атанасова: Не съм доволна от качеството на здравеопазването
©

Аз не съм доволна от здравеопазването в България.

Това заяви в студиото на БТВ министър Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право,. На въпрос, че според хората корупцията в здравеопазването е най-голяма от всички други сфери на живота, тя отговори, че това не звучи като новина. Атанасова говори и за реформите в нейния сектор. От 20 години се говори, че реформа в здравеопазването трябва да има, но никой не я направи. Направиха се някакви промени и толкова. Аз не започнах реформата, защото още като ме избраха за министър казах, че времето е малко за големи стъпки, разкри Атанасова. Аз също не съм доволна от здравеопазването, но не се чувствам като най-слабия министър в този кабинет, обясни тя. Реформите трябва да се правят бавно и прецизно, с малки стъпки, категоричен беше министърът.

Атанасова сподели и положителните неща свършени през нейния мандат. По мое време вдигнахме заплатите на лекарите от спешните центрове с 18%. Също така младите лекари в спешната помощ вече могат да специализират. Това се случва главно с европейски пари, обясни тя. Друг проблем в спешната помощ е времето за пристигане на линейката. Борим се и с този проблем заедно с кмета на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска, като вече действат няколко изнесени спешни центъра в столицата. Съвсем скоро ще закупим 20 нови линейки за многопрофилните болници в страната, похвали се Атанасова. Днес се прие и закона за нападение срещу медицинските работници. Напоследък има увеличение на тези инциденти и този закон беше важен.

Бюджетът за здравеопазване през 2013 година е увеличен, продължи Атанасова. От опозицията са в голяма грешка като твърдят, че парите ще са със 100 милиона лева по-малко. Реално тези пари се премахват от самия бюджет на Министерството на здравеопазването, но те ще се влеят в бюджета на НЗОК, разкри тя. От 1-ви ноември увеличихме заплатите на всички кръвни центрове в страната със 17%. Тези пари идват от икономии в бюджета на министерството, постигнати чрез структурни реформи. Догодина ще има още увеличение и то пак от икономии, категорична беше Атанасова.

Министърът обясни, че срещу нея не е имало натиск да уволни директорът на "Пирогов". Решението беше взето след извършените проверки и установените нарушения. В момента в "Пирогов" всичко е спокойно и под контрол. Не е станало нищо страшно и фатално. Институтът си работи нормално и няма никакви признаци за катаклизми.

Атанасова потвърди още веднъж, че категорично е против отмяната на забраната за тютюнопушене на затворени и публични места.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1630 6

Коментари 6

Добави коментар
Якимова

2012.11.30 | 12:49

6
Оправи цените на лекарствата....сега

2012.11.30 | 12:49

5
Тая пък какво направи за здравеопазването ,да не би да свали цените на лекарствата.И докато ги направят тия реформи(с малки стъпки)и то ще си отиде още едно поколение.Ама и аз какво се притеснявам тя нали си е добре с министърска заплата.

2012.11.30 | 12:48

4
Тази женица какво разбира от здравеопазване, тя е юрист. Казва на лекарите колеги!!! Нещо тотално се е объркало в тази държавица, но рибата се вмирисва от главата!
Рибарче

2012.11.29 | 23:41

2
....но се чисти откъм опашката

2012.11.30 | 12:48

3
Тая пък коя беше?

2012.11.29 | 23:41

1
е кво бе, ше я линчувате ли. тъпаци

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини