12 години затвор за жестоко убийство в Ягодово

  • 29 ноември 2012 16:26

  • 1236
  • 0
12 години затвор за жестоко убийство в Ягодово
©

Пловдивският окръжен съд осъди подсъдимия Димитър Черчелов, който е на 28 год., на 12 години лишаване от свобода при първоначален строг режим. Той беше признат за виновен в това, че на 09.03.2012 г. в с. Ягодово е отнел чужди движими вещи - пари в размер на 105 лв., от владението на Банко Банков с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил затова сила и грабежът е придружен с убийството на Банков, предаде Plovdiv24.

Подсъдимият Черчелов и Банков живеели в селото. Те се познавали от дълги години и контактували ежедневно. Двамата често пийвали заедно.

На 8 март тази година Димитър Черчелов и Васил Иванов отишли в къщата на Банков, за да поставят стъкло на прозорец. След като приключили с работата, седнали да се почерпят. Банков се похвалил, че взел пенсията. След като гостите си отишли и Черчелов се прибрал, започнал да мисли как да отнеме пенсията на Банков. Решил, че ще отиде до къщата на Банков, ще вземе някакъв предмет, ще удари дядото и ще му вземе парите. Към полунощ той отишъл до къщата, прескочил оградата и взел брадвата, която била подпряна до вратата.

Влязъл вътре и видял Банков, който лежал на леглото. Замахнал с брадвата и го ударил три пъти в главата. После започнал да търси шубата, с която Банков бил облечен през деня и където били парите, но не успял да я намери. Страхувайки се, че Банков може да се обърне и да го разпознае, захвърлил брадвата и избягал.

На другата сутрин отишъл до къщата на жертвата си, за да провери дали е жив. Викнал няколко пъти името му, но никой не се обадил и погледнал през прозореца. Видял, че Банков все още бил завит с юргана, но не се виждало какво е състоянието му. Черчелов отишъл до дома на Иванов и го помолил заедно да проверят, като разказал за посещението си преди това и предположил, че дядото е починал. По пътя те се отбили в съседна кръчма, в която изпили по 50-100 г. алкохол и продължили към къщата на Банков. Двамата влезли в стаята и отишли до леглото на пострадалия.

Черчелов видял, че на главата дядото има рана и кръв, а Иванов проверил пулса му и решил, че е починал. Тъй като Черчелов знаел къде пострадалият държи ключа за входната врата, взел го и помолил Иванов да отиде и отключи вратата. През това време видял шубата на Банков, намерил парите, взел ги и си тръгнал. Иванов съобщил на полицейските служители за случилото се и те пристигнали. При извършения след това оглед в дома на Черчелов била открита отнетата от него сума, скрита под дюшека на леглото му.

Подсъдимият е осъден да заплати на близките на пострадалия сумата от 30 000 лв. за причинените им с деянието неимуществени вреди.

Делото се разгледа по процедурата на съкратеното съдебно следствие без разпит на свидетели и вещи лица. Подсъдимият признава изцяло фактическите обстоятелства по повдигнатото му обвинение, поради което му се налага по-ниско наказание.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.

Последвайте канала на

1236 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини