ООН удължи оръжейното ембарга срещу Конго

  • 28 ноември 2012 20:52

  • 679
  • 0
ООН удължи оръжейното ембарга срещу Конго
©

Съветът за сигурност на ООН удължи днес до февруари 2014 г. наложеното на Република Конго оръжейно ембарго, предаде ДПА.

Това е нов опит да се пресече притокът на оръжия, който подклажда конфликта в африканската страна. Оръжейното ембарго е насочено срещу политическите и военните лидери на чужди въоръжени групи и милиции, действащи в Република Конго. То важи и за отделни личности и организации, които набират или използват деца в конфликта, се казва в приетата от 15-членния съвет резолюция.

Междувременно бунтовниците в Източно Конго започнаха да се изтеглят от отнетите миналата седмица от контрола правителствените войски градове след споразумение с посредничеството на Уганда, съобщи Ройтерс, позовавайки се на военния им лидер. Изтеглянето означава, че бунтовническата групировка "Движение 23 март" ("М23") се отказва от завзетото в светкавичната офанзива през изминалата седмица, но няма индикации дали тя спира осем месечната въоръжена борба.

Въстанието, което според експерти на ООН е подкрепяно от съседна Руанда, повиши опасността от цялостна война в граничен район, където има близо 20-годишен конфликт, отнел живота на около 5 млн. души и подклаждан от съперничество за природни богатства.

"Напускаме Саке, напускаме Масиси", каза за Ройтерс Султани Макенга в контролирания от бунтовниците град Гома, административен център на провинция Северно Киву. "В Гома това ще стане по-нататък", заяви той, допълвайки, че бойците в крайна сметка ще се изтеглят на 20 км от града.

"Искаме мир", каза Макенга. "Готови сме за завръщане на правителствените войници, те ще дойдат. Но ако войниците на Кабила тормозят хората, сме готови да влезем отново, ще сме съвсем наблизо", каза той.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
679 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини