Прокуратурата няма да разследва поскъпването на лекарствата

  • 28 ноември 2012 19:28

  • 651
  • 0
Прокуратурата няма да разследва поскъпването на лекарствата
©

Прокуратурата няма да разследва поскъпването на лекарствата, което при някои достигна до 400%.

От държавното обвинение не са намерили данни за престъпление при драстичното увеличение на някои лекарства при прехвърлянето им от здравното министерство към здравната каса миналата година, съобщава БНТ.

Прокуратурата беше сезирана от депутати от Синята коалиция и здравния министър след констатациите на временна парламентарна комисия и Сметната палата.

Депутати стигнаха до заключението, че лекарствата са поскъпнали заради липса на координация между институциите и необмислени законови промени. Сметната палата пък установи, че прехвърлянето на медикаментите ги е оскъпило с близо 8 милиона. Според констатацията, с това е бил ощетен бюджетът на касата от здравни осигуровки.

При някои от лекарствата беше регистриран ръст в цените от 200% до 400%. От Софийската градска прокуратура обаче посочват, че в подадените сигнали не са посочени конкретни данни за евентуално престъпление или неговия извършител. Същевременно от прокуратурата разпореждат на съответните длъжностни лица своевременно да изпълнят препоръките от докладите на парламентарна комисия и Сметната палата. Посочва се, че при неизпълнение отговорните носят административно-наказателна отговорност.

Последвайте канала на

Десислава Станева
651 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини