Сблъсъци в Тунис

  • 28 ноември 2012 18:11

  • 580
  • 0
Сблъсъци в Тунис
©

Над 150 души бяха ранени във втория ден на сблъсъци между протестиращи и полицията в град Силиана, център на едноименната бедна туниска провинция, предаде АФП.

Четирима от ранените са били откарани в столицата Тунис. Засега не се знае какви са раните им. Спешните отделения в града са затрупани с работа заради големия брой на пострадалите. В града е разположена бронирана техника на Националната гвардия. На места протестиращите са блокирали улици и са издигнали барикади. Сблъсъците продължават между демонстрантите, въоръжени с камъни, и полицаите, които използват сълзотворен газ и стрелят предупредително.

Демонстрантите настояват за освобождаване на 14 души, задържани при протести в града през април 2011 г. Протестиращите искат оставката на губернатора на провинцията и настояват за повече средства за икономическото развитие на бедния регион. Днес канцеларията на премиера на Тунис Хамади Джебали изрази безпокойство от събитията в Силиана, от насилието срещу силите на реда, както и от опитите за нахлуване в обществени сгради и за нанасяне на щети на обществено имущество.

Силиана е силно засегната от икономическите трудности на Тунис. Според официални статистически данни инвестициите там са намалели с 44,5 процента, а безработицата се е повишила с 66 процента от началото на годината в сравнение с предишната година. В Тунис има периодично сблъсъци между силите на реда и протестиращите срещу бедността, основно в районите във вътрешността на страната, където безработицата сред младите е много висока.

Последвайте канала на

БТА
580 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини