Рибари не отидоха на среща с ИАРА

  • 28 ноември 2012 16:33

  • 1727
  • 0
Рибари не отидоха на среща с ИАРА
© Булфото

Гаф беляза днешната среща между експерти от Агенция по рибарство и варненски рибари. Причината – рибарите, който дойдоха, се брояха на пръстите на едната ръка. Оправданието бе, че заради хубавото време повечето хора са в морето.

Кой беше виновен за конфузната ситуация, така и не се разбра. Гафът все пак беше замазан с обяснението, че голяма част от варненските рибари ще отидат на следващата среща, организирана в Каварна. „Повечето хора от Варна знаят за срещата в Каварна и ще бъдат там довечера“, сподели Александър Тръпчев, председател на рибарско сдружение „Одесос 2011“.

На срещата рибарите трябваше да бъдат обучени как да попълват рибарските дневници, които са задължителни за всички, извършващи стопанска дейност. В тези дневници риболовците са длъжни да запишат вида и количеството уловена риба веднага след приключване на риболова, а не както го правеха досега – на пристанището. До момента има един рибар, който е глобен за некоректно попълнен улов, разкри зам.-шефът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури д-р Кирил Делев.

Ако има разминаване в данните при проверката от ИАРА, рибарите подлежат на глоби. Санкциите са между 600 до 1200 лева, като сумата не зависи от разликата в декларираните и реалните количествата уловена риба. „Това зависи не толкова от разликата в претеглянето на улова, колкото от това дали досега рибарят е бил коректен или има ли допуснати нарушения. Някой път ние сами разбираме, че атмосферните условия в морето не са нормални, така че да се извърши точно и коректно претегляне, и проявяваме разбиране”, коментира Делев.

Що се отнася до улова на калкан, Делев поясни, че контролът е много засилен. Миналата година заловеният незаконен улов на деликатесната риба е бил в размер на 27 кг., а от началото на годината до днес са хванати над 3,8 т. Три риболовни кораба пък са останали без специалните разрешителни за улов на калкан, допълни го Георги Михайлов, началник-отдел на регионален център “Рибарство и контрол” за Североизточна България към ИАРА.

Последвайте канала на

1727 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини