Армията търси снайперисти заради борбата с тероризма

  • 26 ноември 2012 07:42

  • 8342
  • 1
Армията търси снайперисти заради борбата с тероризма
© Булфото

Очакваме доставка на нови съвременни снайпери западен образец, съобщава новият командир на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, цитиран от в. "Преса".

Руските снайпери "Драгунов", с които все още е въоръжена пехотата, няма да бъдат снети. Причината е, че предстои увеличение на снайперистите във войската заради борбата с тероризма. Ако сега по щат в пехотното отделение има един снайперист, бройката най-вероятно ще бъде удвоена. Все още не е ясно каква марка ще бъдат суперпушките, защото предстои да бъде открита обществена поръчка. Не се знае кои световни производители ще се явят на конкурса. В частите вече има известен брой снайпери на една от водещите световни фирми "Хеклер и Кох".

Новите оръжия ще бъдат за батальонните бойни групи и Пловдивската бригада специални сили, която догодина става полк. Освен в града под тепетата командоси има и в двете механизирани бригади в Карлово и Стара Загора. Елитните ни бойци усилено се готвят за действия във всякакви условия. Наскоро те се върнаха от Катар, където тренираха в пустинята заедно с колегите си от емирството. Дотам и обратно те летяха с един от новите ни самолети "Спартан". Западните снайпери ще бъдат предназначени и за рейнджърите ни в мисиите зад граница. Преди дни окончателно се завърна военномедицинският ни екип от Херат, Афганистан. А до края на януари се очаква да се прибере и охранителната ни рота в Кабул, която пази летището там.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
8342 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.11.20 | 23:18

1
Това на снимката не е "Драгунов". :)

Добави коментар

Водещи новини