Съкилийник дал показания срещу Чеци

  • 26 ноември 2012 07:12

  • 1952
  • 0
Съкилийник дал показания срещу Чеци
©

Мистериозен свидетел, който лежал четири месеца в килия с Николай Русинов-Чеци, е най-новият коз на прократурата в разследването на убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина. Петър Петров Велинов, който бил задържан за кражба на кола през май, излязъл от следствения арест през септември и веднага се явил в столичната полиция, за да разкаже важни подробности за съкилийника си, съобщи "Труд".

Чеци и досега е в ареста. Той беше задържан на 27 април, когато криминалисти от лабораторията в Инсбрук, Австрия, доказаха, че пет от откритите седем косъма върху трупа на 28-годишната Яна са паднали от него. Младата жена беше открита полугола и пребита до смърт в храсти в Борисовата градина в София на 10 юли м.г. Няколко дни по-късно стана ясно, че Яна е прекарала последните си мигове с Чеци. Предната вечер двамата били заедно на концерт в заведението "Маймунарника". После се усамотили в храсти в парка. Правили секс и заспали.

В защитната си версия Чеци твърди, че на развиделяване се е събудил, събрал дрехите си и си тръгнал. Яна била жива и спяла. На мястото Чеци оставил "изобилен" биологичен материал - салфетки с неговата семенна течност, пръстови отпечатъци върху опаковка от презерватив, бутилка от уиски и върху телефона на Яна. Въпреки че в продължение на два месеца от прокуратурата твърдят, че всеки момент ще внесат обвинителния акт за убийството в съда, това все още не се е случило. "Съвсем скоро ще стане", увери за пореден път преди ден говорителят на Софийската градска прокуратура Румяна Арнаудова. Очевидно разследващите продължават да събират доказателства. Последно от тях е разпитът на съкилийника.

Петър Велинов дал показания на 15 октомври. Сам отишъл в полицията и поискал среща с разследващ полицай. В разпит от 2 страници обяснил, че през четирите месеца, в които лежал легло до легло с Чеци, двамата си говорили за случилото се с Яна. "Сам съм си виновен, че ме задържаха", признал му Чеци. А когато Велинов полюбопитствал защо, Чеци казал: "Защото не изхвърлих бутилката от уиски." Въпреки това Чеци не признал пред съкилийника си, че е замесен в убийството. Но Велинов започнал да се съмнява в него. Пред разследващите му направил подробен психологически портрет. Определил Чеци като лош и агресивен човек. Обяснил също, че когато веднъж гледали филм по телевизията със садо-мазо сцени, Чеци изключително много го харесал. Направил коментар, че сексът без насилие, не е никакъв секс. Прокурорският свидетел се досетил и за друга важна подробност. Разказал, че видял съкилийника си да чете книгата "Избрано" от френския писател Жорж Батай. Поинтересувал се каква е тази книга, а Чеци му казал, че е философска. Велинов обаче прочел това онова от книгата и впечатленията му били съвсем други. Според него "Избрано" била "некрофилска, доста извратена". Според впечатленията на Велинов Чеци като че ли се разкайвал,че не е направил всичко възможно да не се замесва в случая "Яна", затова сам се определял като "смотаняк". Любопитен детайл е, че въпреки желанието на разследващите полицаи да придадат тежест на показанията на Велинов с разпит пред съдия, наблюдаващият прокурор Стефан Рачев е отказал. Какви са били подбудите му, не е ясно.

"Този разпит е крайно несериозен. За мен свидетелят Велинов е търсил вариант да облекчи положението си като "съдейства" на разследващите", коментира пред "Труд" адвокатът на Чеци - Иво Найденов. Той обясни, че от самото начало Чеци не е крил, че е бил с Яна в нощта на убийството . "Клиентът ми даде показания за тази бутилка от уиски още като свидетел. След това повтори всичко и в обясненията си като обвиняем", каза защитникът. И определи разпита на Велинов като "нескопосан опит" да бъде направен психологически портрет на Чеци.

Всъщност Велинов е поредният свидетел по делото "Яна", дал показания при странни обстоятелства. Месеци преди ареста на Чеци обявиняем за убийството бе клошарят Пламен Трифонов (34 г.). Той бе подведен под отговорност, след като честа посетителка на Борисовата градина се обади в полицията и разказа, че спряла да го вижда в парка след убийството. През ноември м.г. съдът пусна от килията Трифонов и веднага прокуратурата се сдоби с нов свидетел - таксиметровия шофьор Георги Петров. Той разказа, че на развиделяване на 11 юли видял Трифонов да излиза от парка.

След като експертизата от Инсбрук стана готова, обвиненията срещу Трифонов отпаднаха и обвиняем стана Чеци. Той ще отговаря за умишлено убийство в съучастие с неизвестни лица, тъй като два от космите, открити върху Яна, не са от него. Единият бил върху гърдите, а другият - в лявата ръка. Основното доказателство на прокуратурата срещу Чеци е твърдението му, че е оставил Яна жива на развиделяване. Съдебномедицинска експертиза установи, че смъртта е настъпила между 2 и 6 ч, а справка от Националния институт по метеорология и хидрология - че в този ден слънцето е изгряло в 5,57 ч. Обвинението е категорично, че тогава Чеци е бил на мястото, тъй като мобилният му телефон е засечен в района на местопрестъплението.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1952 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини