Арести в Бразилия заради корупция

  • 25 ноември 2012 11:05

  • 1676
  • 0
Арести в Бразилия заради корупция
©

Бразилската федерална полиция арестува шестима висши чиновници, заподозрени в корупция в правителствени структури и обвини други 12, сред които бившия личен секретар на експрезидента Луис Инасиу Лула да Силва, предаде Франс прес.

Веднага след това вчера президентът на Бразилия Дилма РусефДилма Русеф Дилма Вана Русеф е бразилски икономист, политик, 36-ят поред президент и първата жена-президент на разпореди да бъдат уволнени всички обвинени в рамките на тази полицейска операция.

Сред шестимата задържани са директорите на на Националната агенция по водите Пауло Родригес Виейра и на летищната инфраструктура към Националната агенция на гражданската авиация Рубенс Карлос Виейра.

Хората от тази група искали от подчинените си да фалшифицират доклади, за да облагодетелстват частни предприятия без обаче съгласието на висшестоящите.

Бившата лична секретарка на Лула да Силва Розмари Нороня, която го придружаваше при официалните му посещения в чужбина, беше обвинена в "активна корупция и търговия с влияние". Точно тя възлагала на директорите на агенцията по водите и агенцията на гражданската авиация да подправят доклади в полза на определени предприятия, посочва в. "Глобо".

В резултат на операцията са обвинени общо 18 души, включително прокурор и висш служител на Пощите. Акцията е осъществена в четири града в щата Сао Пауло и в Бразилия с участието на 180 полицаи. Иззети са компютри и документи.

Директорът на полицията в Сао Пауло Роберто Тронкон Фильо обясни, че системата с фалшификациите била разкрита след самопризнанията на служител на федералния административен съд през март 2011 г.

Той получил 150 000 долара, за да изработи фалшив технически доклад в полза на предприятие от пристанищната сфера.

Последвайте канала на

БТА
1676 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини