Политически лозунги бяха издигнати в Кербала по случай Ашура

  • 24 ноември 2012 20:03

  • 1453
  • 0
Политически лозунги бяха издигнати в Кербала по случай Ашура
©

Шиити, участващи във възпоменателно шествие по случай смъртта на имам Хюсеин, внук на пророка Мохамед, в централния иракски град Кербала, скандираха лозунги срещу държавния глава и правителството, обвинявайки ги в корупция, предаде АФП.


Стотици шиити, облечени в черно и бичуващи се в знак на покаяние, че хората на имама са избягали през 680 г. и са го оставили да бъде убит в битка край Кербала, се включиха в шествие до мавзолея на Хюсеин. Възпоминанията обикновено са с поглед към историята, но днес те бяха съпътствани от политически лозунги. Участниците в шествието скандираха, че "иракският президент Джалал Талабани, премиерът Нури ал Малики и председателят на парламента Усама ан Наджафи преследват само постове, докато народът има право само на проблеми". "Ефектът от финансовата корупция е същият, както от тероризма", провикваха се протестиращите. Според тях "Нашите лидери са корумпирани на върха" на властта. Ирак разполага с големи петролни резерви, но народът няма достъп до базови услуги като питейна вода и електричество.

Корупцията все повече се разпростира, а докато сигурността значително се е подобрила през последните години, бомбардировките и престрелките продължават да представляват заплаха за цивилното население. Два милиона поклонници, от които 200 000 чужденци от 26 страни в момента са в свещения шиитски град по случай деня Ашура, уточни управителят на провинция Кербала Амал ад Дин ал Хар.

Връхната точка на възпоминанията, които продължават десетина дни, тази година се пада в неделя. Тъй като предишни години тези чествания бяха съпроводени от кървави атентати, тази година на северния, южния и източния вход на Кербала са разположени 30 000 служители на силите за сигурност, уточни генерал-лейтенант Осман ал Ганими.

Последвайте канала на

БТА
1453 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини