Психолог: С бомбените заплахи децата се забавляват

  • 23 ноември 2012 08:12

  • 1441
  • 0
Психолог: С бомбените заплахи децата се забавляват
©

През последните дни учениците се чувстваха като участници в криминална хроника. Една част от тях може би дори се забавляваха. Как обаче да се обясни желанието на децата да пускат измамни бомбени заплахи в училищата - на този въпрос в студиото на "Денят започва" дадоха своя отговор психологът Маргарита Бакрачева, футболният треньор Велислав Вуцов - баща на три деца, и учителят по философия в 9-та френска езикова гимназия Николай Колев.

В разговорът се включиха и ученици от 138 СОУ, според които те са научили за заплахите за бомба предварително чрез Facebook. Според децата зад тези сигнали е възможно да стоят възрастни хора.

Учителка обясни, че децата са запознати със последиците от подаването на такива бомбени заплахи и са се възмутили от действията на предприелите тези актове хора.

Според доц. Маргарита Бакрачева, научен сътрудник в Института по психология към БАН, не трябва да търсим криминални мотиви в действията на децата, подали сигналите за бомба. Те се забавляват по този начин, колкото и да е странен, обясни тя.

Учителят Николай Колев също подкрепи тази теза, но, според него, не трябва да се търси вината за това в училище. Училището обаче трябва да е полезно и сигурно нещо и трябва да се затяга повече контролът. Престъпното съзнание е съзнание, което не предполага, че ще бъдеш хванато, защото иначе никога няма да извърши престъпление. Това, че ще кажем на учениците, решили да извършат подобно деяние: "недейте да го правите, защото ще глобим родителите ви", е несериозно. Правилният начин е да бъде даден картбланш на училищата да могат да отучват всеки един ден, загубен поради бомбена заплаха, в събота или пред ваканция. Тогава бомбените заплахи ще спрат.

Според Велислав Вуцов, децата, подали сигнали за звривни устройства в училище, търсят внимание и популярност.

Последвайте канала на

1441 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини