Председателят на словашкия Върховен съд осъди страната си ЕСПЧ

  • 20 ноември 2012 16:09

  • 828
  • 0
Председателят на словашкия Върховен съд осъди страната си ЕСПЧ
©

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) осъди днес Словакия да плати 3000 евро морално обезщетение на председателя на словашкия Върховен съд Щефан Харабин за незачитане на правото му на справедлив процес, предаде АФП.


Съдът в Страсбург обаче прецени като неоснователни други жалби на Харабин, който твърдеше, че не са зачетени и правата му на свобода на словото, опазване на собствеността и забрана на дискриминация заради наложено му дисциплинарно наказание, след като през 2010 г. той не допусна група одитори от министерството на финансите да направят проверки във Върховния съд. Харабин е председател на словашкия Върховен съд от 2009 г., заемал е поста от 1998 до 2003 г. и е бил министър на правосъдието от 2006 до 2009 г. През 2010 г. той заяви, че министерството на финансите не е компетентно да прави ревизия на Върховния съд, каквато може да направи одитната служба на съда. Тогава финансовото министерство започна дисциплинарна процедура срещу Харабин в Конституционния съд, който през 2011 г. призна Харабин за виновен в извършване на тежко нарушение и му наложи наказание намаляване на годишната заплата със 70 процента.

В решението ЕСПЧ посочва, че целта му не е била да разгледа въпроса дали Харабин основателно е отказал да разреши одита от министерството, а единствено да определи дали са зачетени правата му, произтичащи от Европейската конвенция за правата на човека. В случая според ЕСПЧ не е зачетено правото на Харабин да бъде изслушан от безпристрастен съд.

Сега двете страни имат срок от три месеца, в който могат да поискат висшата инстанция на ЕСПЧ - Голямата камара - да преразгледа случая.

Последвайте канала на

БТА
828 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини