Старото оборудване на "Белене" служело вярно на Калининската АЕЦ

  • 20 ноември 2012 07:21

  • 814
  • 0
Старото оборудване на "Белене" служело вярно на Калининската АЕЦ
©

Комисията за разследване на фактите около проекта за АЕЦ "Белене" ще проведе поредното си заседание. Днес депутатите ще изслушат бившите директори на НЕК Мардик Папазян и Любомир Велков, както и бившия изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг Галина Тошева.

Пред комисията ще се изправят още представители на фирмата, която е направила оценка на оборудването на площадката на АЕЦ „Белене". Според нейният председател Диан Червенкондев старото оборудване на площадката на АЕЦ "Белене" е било подарено, а не продадено, предаде БНТ.

Вчера той обяви, че през 2006 година е бил сключен договор за продажба на старото оборудване на цена от 205 милиона евро, без да бъдат направени оценка и търг. До момента България е получила 77 милиона от цялата сума. Същото това оборудване от три години работило нормално и успешно в Калининската атомна централа.

Сред другите нарушения е сключването на споразумение за 109 млн. евро с "Атомстройекспорт" за разрушаване и разчистване на площадката на централата. По оценки на комисията тази дейност е била завишена двойно.

Последвайте канала на

814 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини