Ла Ниня определя зимата в България

  • 14 октомври 2024 17:35

  • 8061
  • 3
Ла Ниня определя зимата в България
© pixabay

Тази зима изглежда ще бъде силно повлияна от два феномена: Ла Ниня и Полярният вихър, които могат да създадат екстремни условия в различни части на света. 

Ако Ла Ниня е активна и Полярният вихър е стабилен: При тази комбинация, България вероятно ще има сравнително по-мека и суха зима. Студеният въздух ще остане заключен на север, а Ла Ниня ще допринася за по-сухи условия, особено в равнините, предаде Метео Балканс.

Ако Ла Ниня е активна, но Полярният вихър е нестабилен: В този случай, въпреки че Ла Ниня обикновено носи по-суха и по-топла зима в Южна Европа, отслабването на полярния вихър може да доведе до студени вълни. Тези студени фронтове могат да навлязат от североизток или северозапад и да донесат значителен студ и снеговалежи в България.

Люляците цъфнаха и във Варна

При по-слаба Ла Ниня или нейната липса и нестабилен Полярен вихър: Ако Ла Ниня не е доминиращ фактор, а Полярният вихър отслабне, България може да изпита продължителни и тежки зимни условия. В такъв случай ще има вероятност за по-снежна и студена зима.

Климатичната прогноза за зимата в България ще зависи от това как Ла Ниня и Полярният вихър ще взаимодействат. Ако Ла Ниня е активна и полярният вихър остане стабилен, зимата ще бъде по-умерена, с малко валежи и относително топли температури. Ако обаче полярният вихър отслабне, България може да се окаже в зоната на студени фронтове и снеговалежи, въпреки влиянието на Ла Ниня.

Възможно е да видим смесица от по-топли периоди, прекъснати от кратки, но интензивни студени вълни.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
8061 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.10.14 | 21:05

3
ЧЕСАНЕ НА ЕЗИК СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ.
Скиор

2024.10.14 | 20:28

2
Крайно време е за нормална, подчертавам нормална зима!

2024.10.14 | 18:26

1
Иcкатe напълно нови yсещания в CEKCA? Tогава тpябва да опитате това нещо-----> use.my/myxpro

Добави коментар

Водещи новини