До дни настъпват 40-градусови горещини

  • 06 юни 2024 11:55

  • 456
  • 0
До дни настъпват 40-градусови горещини
© Pixabay

"Магнитните бури нямат нищо общо с метеорологичното време, но след това временно усилване, следва период с по-слаба интензивност на магнитното поле.

На нашите географски ширини не се очакват дори слаби геомагнитни бури", съобщи синоптикът Петър Янков в предаването "България сутрин".

Силни ли ще бъдат магнитните бури, които се очакват

Той обясни, че в България се наблюдават валежи от порядъка на 30 до 70 л на кв.м за около един до два часа. По думите му положението в Западна Европа е зле, особено в Южна Германия.

"Днес и утре се очаква интензивна конвективна дейност в югозападните райони. Следобед там ще се образуват купесто-дъждовни облаци с условие за валежи и слаби градушки. В събота ще има много слънце - това е подходящият ден за високопланински туризъм. В планините слабо ще превали. В неделя също се очаква много слънце, но в следобедните часове ще превали по-интензивно в Рила и Пирин. В неделя през нощта в района на Враца, Монтана до Видин се очакват превалявания с гръмотевици", прогнозира Янков пред Bulgaria ON AIR.

Понеделник започва с много слънце. Следобед ще превалява в западните райони, има условия за градови явления в Западна България. Във вторник явленията отслабват, ще има повече слънце. В сряда над Балканите ще се настани топъл и сух въздух, който ще повиши значително температурите. Превалявания от сряда до неделя се очакват главно през нощта в северните райони. Температурите от сряда до неделя ще бъдат между 35-41 градуса. В София около 34-35 градуса. По Черноморието - до 34 градуса. В Южните части на Гърция - до 42-43 градуса.

От петък: Турбо слънце с турбо жега

"Това затопляне ще продължава, но през следващите 10-15 г. климатичните очаквания са за слабо понижение на температурите. В момента се намираме в пика на повишението. Наблюдават се някои спешни състояния с увеличаване на вулканичната дейност, тя повишава и температурата на океанската вода", отбеляза синоптикът.

По думите на Янков температурата на морската вода рязко се повишава. През следващата седмица ще бъде до 23 градуса по нашето Черноморие, а по Беломорието - между 22-24 градуса.

Последвайте канала на

Десислава Станева
456 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини