Вижте какво време ни очаква през юни

  • 29 май 2024 08:52

  • 8407
  • 1
Вижте какво време ни очаква през юни
© pixabay

Юни е месецът, в който дневните температури често минават 30-градусовата бариера. Според климатичните модели, средната месечна температура ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 24 и 25°, като традиционно малко по-високи са градусите по долината на р. Струма - около 25° и района на Русе и Видин – 24-25°С. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 12° и 15°, а най-високите - между 34° и 38°, като в отделни райони са възможни и стойности до 39°С.

Откъм валежи тази година месецът се очаква да е подобен на май. Нормалните валежни количества в низините са от 50 до 90 литра на кв.м., в Предбалкана и по планините - от 95 до 100 литра. Към края на месеца често се наблюдава и засушаване и по-високи дневни температури, достигащи до „тропическите” 37°С. По-малко от нормите ще са валежите в източните райони от страната, като очакваните валежи ще са ще са петнисти и в отделни райони, достигащи до 30-50л/кв.м., пише Метео Балканс.

През първото десетдневие се очаква температурите да са около нормата. Над страната ще преобладава слънчево време, но до обяд, следобедите - с валежи и гръмотевици. На много места в Западна България и планинските райони в следобедните часове са възможни краткотрайни валежи, придружени от гръмотевична дейност. По-малка е вероятността от валежи над източните райони. Температурите в страната ще са между 28-32°С.

Синоптикът Петър Янков разкри какви аномалии ни чакат, идва дълъг период с валежи

Чувствително повишение на температурите очакваме към 4-6 юни. Тогава атмосферата ще е нестабилна и валежи, макар на изолирани райони се  очакват. Очакваните температури  ще са между 32-35°С. Високите температури са предпостави и за екстремни явления, особено  над Западна и Северозападна България, като глобалните модели загатват, че явленията ще са съпроводени от едра градушка!

Ново понижение на температурите, макар и слабо, ще има към края на първото десетдневие. Тогава ни очаква нова порция валежи и риск от наводнения. Въздушната маса към 6-10 юни ще е силно неустойчива. Причина за лошото време че Балканският полуостров ще попада под област на ниско атмосферно налягане, позиционирано над Западните Балкани.

Второто десетдневие ще започне с повече слънчеви часове. Температурите ще се задържат близки до обичайните за това време от годината. Дните ще започват с повече слънчеви часове. В следобедните часове, главно в планините, ще се развива купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми. 

Към средата на второто десетдневие на юни атмосферата ще е стабилна и валежите ще са на по-малко места. Времето като цяло ще е предимно слънчево и горещо. Условия за по-значителни валежи има около 16 и 20юни. Тогава през страната се очаква да премине студен атмосферен фронт. 

През първите дни от третото десетдневие времето ще е нестабилно, но ще се задържи топло за периода. На много места ще се развива купесто-дъждовна облачност и следобед ще падат краткотрайни валежи с гръмотевици. 

През последните дни от месеца се очаква стабилизиране на въздушната маса и повишение на температурите. До края на периода валежите ще намаляват, а температурите ще се повишават.

Очакваме и период на засушаване, като на по-малко места ще се наблюдават валежи. Дневните стойности ще са между 32-37 °С. 

Климатично юни е един от най-дъждовните месеци в голяма част от нашата страна. Бурите често са придружени от значителни валежи и градушки. 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
8407 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.29 | 11:04

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини