Този февруари е бил един от най-топлите февруарски месеци от 1930 г. насам

  • 29 февруари 2024 16:50

  • 366
  • 2
Този февруари е бил един от най-топлите февруарски месеци от 1930 г. насам
© Pixabay

Средните месечни температури през февруари 2024 г. са между 4 и 10 °С и имат отклонение от месечната норма между плюс 3 и плюс 7.5 °С. Този февруари е също толкова топъл, колкото и февруари 2016 г. и е един от най-топлите месеци февруари от 1930 г. насам, сочи справка на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Най-високата измерена температура е 24.8 °С на 6 февруари в Ивайловград, обл. Хасково. Най-ниската минимална температура в станция в населено място e минус 12 °С на 1 февруари в Новачене, обл. Плевен, а най-ниската температура, измерена на планински връх, е минус 15.8 °С – на връх Мусала, също на 1 февруари. В София най-високата измерена температура е 18.6 °С на 5 февруари, а най-ниската – минус 6.7 °С на 1 февруари.

Месечните суми на валежа са предимно под климатичната норма – между 5 и 50% от нея, като в части от Източна България са дори под 5% (Исперих – 0.2%). Само в климатични станции в планинските райони на Западна и Централна България има месечни суми на валеж около нормата – между 50 и 137% (Тетевен).

Този месец февруари е сух както февруари 2023 г., като тогава най-сух район е бил Югоизточна България, а през февруари 2024 г. – североизточната част на страната.

Най-големи валежи има на 11 февруари в Югозападна България и по южната граница в Родопите, където на места са достигнати 24-часови количества валеж между 40 и 100 мм. Най-голямото измерено 24-часово количество валеж е 112 мм от дъжд и град в с. Арда, обл. Смолян, на 12 февруари. Валежи от сняг има през периода 11–14 и на 21 февруари в планините на Югозападна България. В низините, по местата под 800 м надморска височина, през февруари 2024 г. не се е образувала снежна покривка. Най-високата снежна покривка, измерена в населено място, е 15 cм в с. Равногор, обл. Пазарджик, на 15 февруари. Най-голяма височина на снежната покривка е измерена на Чeрни връх на 25 февруари – 93 cм.

През първата половина от първото десетдневие на месеца баричното поле е антициклонално. На 2 февруари, в източната периферия на антициклон, преминава размит студен атмосферен фронт, по който на отделни места в страната превалява слаб дъжд. През втората половина от периода баричното поле се трансформира в циклонално, а в края на десетдневието над Централното Средиземноморие се формира и средиземноморски циклон, баричният градиент над страната се увеличава и северно от планините се усилва юг-югозападният вятър. През повечето дни от първото десетдневие времето е сухо и топло, максималните температури са най-високи на 5 и 6 февруари, като на места в страната достигат 22–24°С. 

Meteo Balkans: Посрещаме март месец с валежи от дъжд и сняг, идва студ

През второто десетдневие, въпреки че се понижават, температурите остават по-високи от обичайните. През първата половина от периода баричното поле е циклонално, преминава средиземноморски циклон и свързаната с него фронтална система. Преобладава облачно време, на много места с валежи от дъжд, в планините над 1700 м – от сняг. На 12 февруари на места главно в Южна България количествата са значителни, 25–40 мм, а в Рило-Родопската област – и по-големи (Смолян – 61 мм, Златоград – 93 мм); на 13 февруари значителни валежи падат на места в Предбалкана (Тетевен – 48 мм). През втората половина от десетдневието налягането се повишава и баричното поле над по-голямата част от страната е антициклонално – облачността се разкъсва и намалява до предимно слънчево време. Над Източна България, под влияние на област на ниско налягане над Мала Азия, която се разширява към Балканите, преобладава облачно време, на отделни места със слаби превалявания. 

В началото на третото десетдневие баричното поле е антициклонално. Облачността над страната е значителна, но само на отделни места превалява слаб дъжд. Температурите слабо и временно се понижават, но отново се задържат по-високи от обичайните. На 22 и 23 февруари налягането се понижава и баричното поле се трансформира в циклонално, като Балканският полуостров попада в предната част на обширен атлантически циклон. Температурите значително се повишават. На 25 февруари по топъл атмосферен фронт, свързан със средиземноморски циклон над Сицилия, на места в Западна и Централна България превалява слаб дъжд, в планините – слаб сняг. През последните дни от месеца баричното поле в приземния слой е размито антициклонално. Облачността над страната е разкъсана, предимно средна и висока. На много места в равнините в часовете преди обяд има мъгла или ниска слоеста облачност. 

Агрометеорологични условия

През февруари агрометеорологичните условия в полските райони от страната се определят от наднормени температури. Повсеместно са регистрирани максимални температури около и над 20 °С, а на места в Северозападна и Централна България – до 24 °С. Това води до преждевременно развитие и набъбване на пъпките при костилковите овощни видове – череша, праскова, кайсия, слива, и при някои семкови овошки – ябълка. 

В резултат на високите стойности на средните денонощни температури през месеца се възобновява вегетацията при зимните житни култури. Падналите валежи до средата на третото десетдневие са под нормата за февруари и в много райони те са без стопанско значение, с количества до 10 л/кв. м.

Състояние на реките

През по-голямата част от февруари реките в страната са с водни количества около и под праговете за средни води и около праговете за ниски води. В средата на месеца в резултат на валежи и снеготопене са регистрирани краткотрайни повишения на речните нива в цялата страна, по-съществени в Източнобеломорския водосборен басейн. През периода 12–20 февруари водните количества на реките в Западнобеломорския басейн, във водосбора на р. Арда и на родопските притоци на р. Марица са около праговете за високи води.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
366 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 09:32

2
❤️ Г­о­­­р­е­­щ­и­ ­­­м­­­о­­­м­­­и­­­ч­­­е­­т­а­ ­­в­­­и­­­ ­­­о­­­ч­­­а­к­­­в­а­­­т ­-­­­ X­1­8­.­­­F­­U­­­N

2024.02.29 | 17:00

1
Чували сте за подобрената формула на Виа`гра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини