Климатът в момента - изключително нестабилен. Виновни са хората

  • 12 февруари 2024 08:18

  • 1494
  • 1
Климатът в момента - изключително нестабилен. Виновни са хората
©

Светът премина прага на затопляне от 1,5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива, който, според учените, не бива да бъде надхвърлян.

"Тази граница беше премината още миналата година, но сега вече е премината за 12 поредни месеца - от февруари 2023 досега. Това е безпрецедентно и става въпрос за една голяма аномалия, за която учените предупреждават от много време. Случва се с по-негативния спектър от прогнозите за затопляне", коментира ръководителят на програмата "Климат и енергия" в WWF Апостол Дянков в студиото на "България сутрин".

Гостът обясни, че мащабът на случващото се е огромен: "Когато говорим за световната климатична система, порядъците от енергия, които влизат в затоплянето, са почти невъобразими. За да се онагледи, учените го измерват с термоядрени бомби, които ние вкарваме в океана".

По думите на Дянков човечеството е основният фактор за покачването на температурите. 

2024 година започва с нови климатични рекорди

"Слънцето и природните процеси имат значение, но случващото се в момента се дължи основно на нашите емисии от парникови газове. За да обърнем тренда, трябва ускорено да изведем от употреба изкопаемите горива. В момента протестите на фермерите са също толкова вкоренени в тази система, тъй като за торовете и горивата, за които протестират, също е необходимо огромно количество изкопаеми горива", каза специалистът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Няма да станем с гръцки климат, ще продължим да имаме зима и студове, отговори Дянков на твърденията, че климатът ни се доближава до този на Гърция.

"Говорим за повече енергия в климатичната система, която ще я дестабилизира и ще има екстремни явления, или топло-студено. Това не е добре за земеделието. Първо трябва да се опитаме да намалим излишния разход на енергия. Възобновяемата енергия не е единственото решение. Нашата задача е до около 2050 г. нетно да не емитираме повече емисии, отколкото могат екосистемите да поглъщат. Климатът в момента не е стабилен", уточни още представителят от WWF.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1494 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.12 | 12:29

1
Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виa.гpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим----> use.my/azalfa

Добави коментар

Водещи новини