Климатологът Матев предупреди: Опасно време удря България до дни!

  • 29 август 2023 14:22

  • 8049
  • 0
Климатологът Матев предупреди: Опасно време удря България до дни!
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Студеният атмосферен фронт, който прекоси по-голямата част от Европа, вече е съвсем близо до нашата граница. През следващите дни ще настъпи захлаждане. Това не е краят на лятото, а нормализиране на времето.

Това каза синоптикът и климатолог Симеон Матев.

Той обясни, че студеният фронт ще окаже по-съществено влияние на времето в Западна и Северна България. Ще има превалявания, прегърмявания, на места по-интензивни извалявания и градушки.

"В Южна и Източна България времето през следващите няколко дни ще остане горещо, с температури около и над 30-33 градуса, докато на запад и на север те ще се понижат и вече ще бъдат в доста по-комфортни стойности от порядъка на 25-30 градуса.

По Черноморието и в Югоизточна България захлаждането ще пристигне чак в петък-събота, когато на места също ще превали и прегърми, а температурите ще се понижат с 5-8 градуса", каза климатологът, цитиран от Фокус.

Проф. Рачев разказа за страховита буря, силен вятър и пострадали хора

От събота и неделя отново ще се установи по-спокойно време, с много слънчеви часове и температури, надхвърлящи 30 градуса до 8-9 септември, след което отново ще настъпи захлаждане.

"Във втората десетдневка на септември отново ще има доста слънчеви дни, с много приятни температури. Като цяло очакванията са месец септември да бъде по-топъл от обичайното, като отклонението от нормите ще е с около 1-1,5 градуса.

Валежите ще бъдат близки до обичайните, а дните с превалявания към този момент ще бъдат по-малко от това, което сме свикнали да виждаме“, прогнозира Симеон Матев.

На 31 август настъпва краят на климатичното лято. "Най-вероятно краят на метеорологичното лято и началото на метеорологичната есен ще бъде по-нататък през септември", допълни Симеон Матев.

"Топлите зими стават тенденция", отбеляза климатологът и припомни, че изминалата зима е била най-топлата, откакто се правят метеорологични наблюдения в България. "Но проблемът не е в това, че е била най-топлата, а в това, че вече седем поредни зими са по-топли от обичайното. Аномалията, с която завършват, е доста голяма", обясни Симеон Матев.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
8049 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини