Синоптикът Петър Янков: Вълните като цунами у нас се завръщат, времето ще се преобърне

  • 24 август 2023 11:47

  • 15518
  • 3
Синоптикът Петър Янков: Вълните като цунами у нас се завръщат, времето ще се преобърне
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Жълт код за горещо време през последните дни, температурите достигнаха 38-40 градуса. Синоптикът Петър Янков заяви, че горещото време, с температури над 33 градуса, ще продължи събота и неделя. 

"Днес малко ще се понижат температурите, тъй като над страната ще се настани топла, но влажна въздушна маса. Повече ще вали в Дунавската равнина.

През нощта срещу петък около 15 л/кв.м превалявания се очакват в района на Русе и Силистра. Събота и неделя отново ни очаква много слънце с температури между 33 и 38-39 градуса", прогнозира той в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Вълнението по морето в събота ще се увеличи, вълните ще достигат два метра по южното крайбрежие и метър - метър и половина по северното. В неделя вълнението ще отслабне, но се очаква мъртво такова", стана ясно още от думите на Янков.

Опасно ли е още морето?

Синоптикът добави, че времето ще бъде подходящо за високопланински туризъм. На височина над 2500 температурите ще бъдат между 14 и 17 градуса, около 1500 - между 24 и 26-27 градуса. Валежи не се очакват.

"Докато в Западна Европа температурите са между 22 и 28 градуса, над източната половина от континента от юг се пренася топъл и сух въздух. Това е главната причина за високите температури.

До края на август рекорди не се очакват. Ще има високи температури в началото на септември, чувствително ще се повишат градусите между 3-и и 5-и, за да преминат в дългосрочен план студени и влажни въздушни маси. Очаква се много слънце в началото на септември и до 39 градуса в южните райони", прогнозира Янков.

И отбеляза, че след тези дати времето ще се преобърне и температурите чувствително ще се понижават. 

По думите на синоптика в Гърция обстановката за прогнозиране на пожари е по-лесна в сравнение с тази у нас. А при нас има условия за пожари в Странджа, Сакар и Добруджа. 

"Интересни са мерките, които взимат нашите южни съседи - ограничаване на туристи и други хора в гористи местности. При нас не съм чул да се прилагат тези сериозни забрани.

Хубав пример е и при нас да се прилагат, по-добре превантивно да се вземат мерки", подчерта Янков.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
15518 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Спа

2023.08.24 | 15:26

3
Цунамито е една вълна , как много вълни са като цунами .Няма цунамите с повече от 2 вълни , по-често само една !
ЗАЩО ИМАТЕ ГАДЕН ПОБЪРКАН ПЛАТЕН СОРОСОИДЕН Т Р О

2023.08.24 | 12:51

2
ЗАЩО ИМАТЕ ГАДЕН ПОБЪРКАН ПЛАТЕН СОРОСОИДЕН Т Р О Л ? КОЙ ВИ ПЛАЩА ЗА ТОВА ? СОРОСОИДНО НПО ЛИ СТЕ ?
Новини бг

2023.08.24 | 12:51

1
ЗАЩО ИМАТЕ ГАДЕН ПОБЪРКАН ПЛАТЕН СОРОСОИДЕН Т Р О Л ? КОЙ ВИ ПЛАЩА ЗА ТОВА ? СОРОСОИДНО НПО ЛИ СТЕ ?

Добави коментар

Водещи новини