Лятото настъпва до дни с бурни катаклизми, възможни са проблеми със здравето

  • 08 юни 2023 10:34

  • 3082
  • 0
Лятото настъпва до дни с бурни катаклизми, възможни са проблеми със здравето
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Ще спрат ли серията от поредни рекордно горещи лета на континента? И ще получат ли районите, засегнати от суша, някакво облекчение? Метеоролозите на AccuWeather разполагат с отговори на всички тези въпроси.

Лятото е на прага ни и експертният екип на AccuWeather за дългосрочни прогнози разполага с всички подробности за това как ще се разгърне новият сезон в Европа.

Лятото официално ще започне в Северното полукълбо на 21-ви юни, около три седмици след началото на метеорологичното лято на 1-ви юни, пише Блиц.

Тайлър Роус и Алън Репърт, водещи метеоролози в AccuWeather, които съвместно изучават метеорологичните модели във всяка част на континента в продължение на повече от три десетилетия, извършиха подробен анализ на предходните години и метеорологичните модели в цял свят, за да определят основните тенденции за предстоящия сезон.

Метеоролозите на AccuWeather съобщават, че лятното ще настъпи бързо в Централна и Северна Европа, докато над югоизточните райони от континента ще наблюдават по-бавен преход към новият сезон. Въпреки, че предстоящото лято може да не е толкова горещо като предходните, експертите казват, че то все пак може да се окаже опасно както за местните жители, поради очаквани пожари и дълга суша.

Температури до 30° ни очакват в близките дни

Възможни ли са отново екстремни горещини?

По-рано тази година доклад, публикуван от Copernicus Climate Change Service, подробно описа как лятото на 2022 година беше най-горещото, което е било регистрирано на континента, надминавайки предишния рекорд, поставен само една година по-рано през лятото на 2021 година, уточняват синоптиците от Meteo Balkans ("Метео Балакнс").

Опасните горещини засегнаха почти всеки аспект на живота, отнеха хиляди животи и влошиха сушата, което доведе до удивителни археологични открития по изсъхналите речни корита.

През пролетта, горещото време бързо започна да се задълбочава в части от Испания и Португалия.

На 27 април 2023 година, в Кордоба, Испания, беше поставен нов рекорд за най-високата априлска температура, регистрирана някога в Европа, като термометърът достигна температури, по-характерни за месец август.

Според Тайлър Роус се очаква екстремните горещини да бъдат по-редки в целия континент в сравнение с последните години.

"Ще има моменти, когато ще бъде горещо, особено от Иберийския полуостров до южна Франция и северна Италия, но е малко вероятно да се повтори екстремната рекордна горещина от миналото лято", каза Роус .

Синоптиците прогнозират, че поток от влага от Атлантическия океан ще увеличи облачността в тези райони, което ще помогне да се задържат по-ниски температурите през дневните часове. Вечерта обаче, облачността може да има обратен ефект, задържайки топлината под нея и водейки до по-високи температури, отколкото обикновено се наблюдават.

По-високите температури през нощните часове може да доведат до температури над средините стойности за цялото лято в даден регион. Експертите от AccuWeather казват, че това може да доведе и до проблеми в здравето.

Проф. Рачев: Без валежи до петък

"Голямата част от сградите в Европа са проектирани да задържат топлината, така че ако тези места не могат да се охладят, защото температурите в атмосферата не се помижава през нощта, рискът от проблеми със здравето, свързани с горещината, ще нараства по време на лятото", обясни Роус .

Сухото и топло лято може да увеличи риска от горски пожари на Скандинавския полуостров

Очаква се лятото да бъде по-сухо и по-топло - в сравнение с историческото средно - в северната половина на континента, включително в Ирландия, Обединеното кралство и Скандинавия.

"Съществува риск 2018 година да се повтори в Скандинавските страни, когато продължителната топла и суха въздушна маса доведе до горски пожари в целия регион", съобщи Роус . 

По-на запад, Ирландия и Обединеното кралство вероятно ще изпитат отново засушаване.

През лятото на 2022 година, британското правителство обяви първата суша в Англия от 2018 година, тъй като регионът преживява най-сухото лято за последните 50 години.

Метеоролозите от AccuWeather прогнозират, че през юни и юли се очакват да са най-сухи, но към края на юли и август отново се очакват валежи. 

"Очакваните валежи към края на  лятото може да зависи от тропическите бури в Атлантическия океан, които могат да бъдат насочени към северозападна Европа", каза Роус .

"Към края на август може да има потенциални въздействия от тропически системи върху Британските острови", казват синоптиците.

Очакват се гръмотевични бури над Централна и Югоизточна Европа 

Прогнозата на AccuWeather за лятото в Европа подчертава зоната от северна Франция през Германия, Полша и до Балканите като най-вероятната област за по-чести периоди с валежи и може би дори с тежки метеорологични явления в сравнение с останалите части на континента.

"За голяма част от този регион се очаква количество валежи, близко до историческото средно, което ще бъде добра новина за селскостопанските култури в Балканите", според Роус.

Въпреки че валежите ще помогнат за справяне със засушаването в региона, те могат да имат вредни последици за някои общности.

"Зоната от северна Франция до Балканите е под най-голям риск от силни метеорологични явления, свързани с гръмотевични бури, които могат да предизвикат шквалови явления и едра градушка", каза Роус.

На Балканите, поредицата от лошо време, могат да доведат до значителен риск от внезапни наводнения, тъй като количество валежи ще превишава нивата на подпочвените води. 

Температурите се очаква да бъдат близо до или леко над историческото средно за региона през юни, юли и август.

"Очакваме броят на дните с температура над 32 градуса по Целзий да бъде леко по-висок от историческото средно това лято", каза Роус. Обаче, ще бъдат ли толкова чести, колкото през последните години? Според Тайлър Роус - не се очаква такъв период. 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
3082 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини