Какво ще бъде времето през април?

  • 31 март 2023 10:42

  • 6486
  • 0
Какво ще бъде времето през април?
© Novini.bg/ Canva

Най-ниските температури през април ще са предимно между минус 3 и 2 градуса, а най-високите - между 25 и 30 градуса. Тази година се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 10 и 13 градуса, по Черноморието и във високите полета - между 8 и 14 градуса, а за планините - от минус 5 до 3 градуса.

Месечната сума на валежите средно за страната ще бъде около нормата, която за равнините е между 30 и 75 литра на квадратен метър, в планинските райони - между 60 и 100 литра на квадратен метър, съобщиха от НИМХ за БТА.

Рачев: Едно голямо чудовище идва - огромен антициклон

В началото на месеца времето ще бъде сравнително топло, но още на 1 срещу 2 април през страната ще премине студен фронт, от запад на изток на много места ще има валежи, а температурите ще се понижат и ще са близки до нормите. И през следващите дни от първото десетдневие облачността ще е по-често значителна, остава с повишена вероятност за валежи от дъжд.

Около 4-5 април температурите ще се понижат още и тогава е възможно на места във високите полета и ниските планински райони дъждът да се примесва със сняг. Към края на десетдневието температурите относително ще се повишат, но ще останат близки или по-ниски от климатичните норми.

През първите дни от второто десетдневие на април се запазва тенденцията за предимно облачно време с чести превалявания и с температури около обичайните. Към средата на десетдневието вероятността за валежи временно ще намалее, температурите ще се повишат и вече ще са над обичайните за средата на април. Впоследствие, през втората половина от периода, отново се очаква температурите относително да се понижат, но да са близки или по-високи от климатичните норми и да има валежи на повече места в страната.

Изгледите за третото десетдневие са температурите да са сравнително високи. Относително по-голяма вероятност за валежи на повече места в страната има през първите дни от периода и в края на месеца.

Кои са характерните особености на април?

Април е типичен пролетен месец. Температурите се повишават значително. Броят на слънчевите дни се увеличава. Понякога при студени нахлувания от север вали сняг, а минималните температури се понижават под 0 градуса.

Опасност от слани съществува през целия месец. При интензивни затопляния се достигат летни температури - до 30-34 градуса. През втората половина на месеца зачестяват гръмотевичните бури.

В края на април продължителността на деня вече ще е 14 часа

Според астрономическата справка в началото на април слънцето изгрява в 7:10 часа и залязва в 19:51 часа. Продължителността на деня е 12 часа и 40 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 6:24 часа и залязва в 20:24 часа. Продължителността на деня е точно 14 часа.

Фазите на луната през месеца са:

  • на 6 април е пълнолуние
  • на 13 - последна четвърт
  • на 20 април е новолуние
  • на 28 април е първа четвърт
Радина Лазарова
6486 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини