Топлият въздух от Африка продължава да вилнее

  • 25 юли 2022 08:18

  • 1604
  • 1
Топлият въздух от Африка продължава да вилнее
© Gettyimages/архив

"Горещините ще се задържат, като още днес ще усетим, че температурите ще паднат с 2-3 градуса. Въпреки топлите дни, които ни очакват, ще има вероятност на отделни места да превали. Още днес в южните райони се очакват летни, краткотрайни валежи. В сряда и четвъртък се очаква да паднат валежи в Западна и Централна България. Те ще бъдат интензивни, краткотрайни, с летен характер, но има възможност за развитие на градушки", каза синоптикът Александрина Янкова в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ най-топло през уикенда е било в Дунавската равнина и по-конкретно в Русе, Там живакът на термометъра е ударил 42 градуса, а в Свищов 40. 

"Не е изключено на отделни места по морето да превали, но валежите няма бъдат незначителни. Температурите ще са до 31-32 градуса. В планините времето няма да е много благоприятно за разходки, защото в следобедните часове има вероятност за развитие на гръмотевични бури. Ще има купесто-дъждовна облачност в Западна Стара планина, както и над Пирин", посочи още Янкова пред Bulgaria ON AIR. 

Синоптикът съобщи, че днес и утре има опасност от пожари. 

Адски жеги ни очакват до края на юли

"Топлият въздух от Африка продължава да вилнее над Балканите. В Централна Европа малко ще си отдъхнат за кратко от горещото време, защото се очакват валежи", допълни тя. 

Янкова изтъкна, че по морето трябва да внимаваме за мъртвото вълнение. 

"В случай, че сме на неохраняем плаж, първата индикация, че сме попаднали в мъртво течение е самата пяна на вълната. Мъртвото вълнение е с много голяма дължина на вълната. Когато има интервали на водата, която е с по-различен цвят, това се нарича коридор на мъртвото вълнение. Ако попаднем в него, водата ще започне да ни тегли навътре. Трябва да започнем да плуваме наляво или надясно, успоредно на брега", разясни Александрина Янкова.  

Последвайте канала на

Десислава Станева
1604 1

Коментари 1

Добави коментар

2022.07.25 | 11:41

1
Хе хе не вярвайте за глобалното затопляне Това е измама

Добави коментар

Водещи новини