Жълт код за жега в цяла България

  • 15 юли 2021 07:23

  • 1144
  • 0
Жълт код за жега в цяла България
© Булфото

Над 130 души в София са потърсили помощ, с оплаквания заради горещините, от понеделник до 15:00 часа днес. Това съобщиха от Спешна помощ по БНР. Най-често хората се обаждат на спешния телефон 112 след 17:00 часа, когато усетят прегряване в края на деня. Само през днешния ден от сутринта до 15:00 часа, са обслужени 39 сигнала.

Националният институт по хидрология и метеорология обяви жълти кодове за особено горещо време и за 15 юли. Кодът е в сила за цяла България, температурите ще досгигнат до 38 градуса почти навсякъде в страната.

В четвъртък започват горещниците. По традиция трите дни в средата на юли – 15, 16 и 17 юли, са обявени за горещници, а астрономическите такива са обявени за последните три дни на месеца.

Източноправославната църква почита през тези дни паметта на мъчениците Кирик и Юлита (15 юли); Антиноген, Юлия девица (16 юли) и Св. Марина (17 юли). Разминаването идва заради преминаването към Юлианския календар, който с времето се отдалечава от григорианския заради повечето високосни години в него.

Над страната в четвъртък ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен вятър от изток, по долината на Струма – от юг. След обяд и вечерта над крайните западни райони ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места там ще превали и прегърми, не са изключени и градушки. Остава горещо с максимални температури между 33 и 38. 

Времето днес

По Черноморието ще е слънчево. Ще духа слаб до умерен източен вятър. Максималните температури ще са 28-31. Температурата на морската вода е около 25 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

В София максималната температура ще бъде 33 градуса, в северните райони 35-38, в Южна България до 39 градуса на места. В петък се очакват малко по-ниски температури – около 30-36 градуса, както и краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
1144 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини