Гледай на живо

Евро 2020: Хърватия - Шотландия 1:1

Жълт код за гръмотевици и градушки за цялата страна утре 

11 юни 2021 17:00

Жълт код за гръмотевици и градушки за цялата страна утре 
© Getty Images/Guliver
36078 2

Предупредителен жълт код за гръмотевична дейност за цялата страна обяви за 12 юни, събота, Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/. Главно в следобедните часове утре в цялата страна ще има гръмотевична дейност, ще има и условия за градушки, съобщи за БТА Георги Цеков - синоптик в НИМХ.

Той обясни, че жълтият код е предупреждение за потенциална метеорологична опасност. "С колегите от НИМХ взехме това решение за обявяването на жълт код за гръмотевична дейност и градушки за цялата страна, защото утре е почивен ден и се предполага, че доста хора ще са по планините и на почивка навън", обясни метеорологът. Той добави, че целта е хората, които са утре навън, да имат предвид това предупреждение.

Утре няма да е по-нестабилна атмосферата от днес, няма да е с повече гръмотевична дейност от днешния ден, предупреждението за цялата страна е свързано с това, че утре е почивен ден, отбеляза метеорологът.

Очаква се гръмотевиците и градушките да са от около обяд, през целия следобед, до вечерта, включително, прогнозира Георги Цеков. По думите му, "в югоизточната половина на страната тези метеорологични явления ще са по-активни в сравнение със Северозападна България". В по-малка степен се отнася вероятността за гръмотевична дейност и градушки само за Видин и Монтана за утре, но синоптиците от Сърбия и Румъния също имат предупреждение в съседни области, затова жълтият код на НИМХ е за цялата страна.

И днес ще вали, възможни са градушки

Юни и юли е периодът с най-голямата честота на градушките и гръмотевичните бури на територията на България, припомни синоптикът.

Най-актуалната прогноза за времето можете да видите ТУК

Novini.bg
36078 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Michelleixhza

2021.06.11 | 21:48

2
М­­л­­­а­­­д­а­ ­м­­о­к­­­р­а­ ­у­­ч­е­н­­и­­­ч­к­­а­­ ­ч­­­у­к­а­ ­­­ ­­­W­­­ ­­W­­ ­­W­­­ ­.­­ ­­B­­ ­­G­ ­­1­­­ ­7­ ­­­.­­­ ­­­C­­­ ­­­L­­­ ­­U­­­ ­­­B
Christinauxgba

2021.06.11 | 19:27

1
М­­л­­­а­­­д­а­­­ ­­­м­­­о­­к­­р­а­­ ­у­­ч­е­­н­и­­­ч­­к­­а­­ ­­ч­­у­­­к­­­а­ ­ ­­­W­­­ ­­­W­ ­­W­­ ­.­­­ ­­­B­ ­­G­ ­­1­­ ­­­7­­­ ­­­.­­ ­­C­­­ ­­­L­­ ­­U­­ ­­­B

Добави коментар

Водещи новини