Оранжев и жълт код за опасно време утре

  • 27 май 2021 15:41

  • 1430
  • 1
Оранжев и жълт код за опасно време утре
© Pixabay

След обяд в Западна и Централна България отново ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Остават условията за градушки. Количества 5-15 mm, локално 25-30 mm. В източните райони ще превали и прегърми, количества на валежите - 1-5 mm.

През нощта и утре на много места в Западна и Централна България ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури, след обяд и в Източна България. Ще има и градушки. По-късно през деня от запад валежите ще започнат да спират, а облачността да намалява. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще нахлува по-хладен въздух. Максималните температури ще бъдат предимно между 19 и 24 градуса, в София около 18 градуса.

Утре ще е в сила предупреждение от първа степен (жълт код) за опасност от гръмотевични бури и интензивни валежи в 13 области в Западна и Централна България.

В петък, 28 май, НИМХ издава предупреждение от втора степен (оранжев код) за опасни метеорологични явления за областите Ловеч, Плевен, Габрово и Велико Търново. Очакват се гръмотевични бури, значителни валежи.

През нощта срещу събота валежите в Източна България ще продължат, на места с гръмотевици.

През почивните дни ще настъпи временно стабилизиране на въздушната маса над страната. Ще бъде с променлива облачност, с повече слънчеви часове в събота, все още ветровито.

Валежите ще са на по-малко места: в събота сутринта в отделни източни райони все още ще превалява, а след обяд слаб краткотраен дъжд е възможно да превали в Родопите; в неделя в следобедните часове, главно в Родопската област, ще превали и прегърми. Сутрин - сравнително хладно, дневните температури слабо ще се повишат.

В понеделник въздушната маса отново ще се лабилизира. Със североизточен вятър температурите ще се понижат и ще бъдат малко по-ниски от обичайните. Облачността ще е значителна, на много места ще има валежи. Повишена е вероятността за локални значителни количества в Западна и Централна България. Главно в следобедните часове и до полунощ ще бъде с гръмотевична дейност. Остава и с повишена вероятност за градушки.

Последвайте канала на

Novini.bg
1430 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Sheilazwvfa

2021.05.27 | 16:08

1
М­­­л­­а­­­д­а­ ­­м­­о­к­­­р­а­­­ ­­­у­­­ч­­­е­­н­и­­­ч­к­­а­ ­­­ч­­у­к­а­ ­­ ­W­ ­­­W­­ ­­­W­ ­.­ ­­B­ ­G­­­ ­1­ ­­7­­­ ­­.­­ ­­C­­ ­­L­­ ­­­U­­ ­­B

Добави коментар

Водещи новини