Какво ще е времето през декември?

  • 28 ноември 2020 18:04

  • 10726
  • 2
Какво ще е времето през декември?
© Pixabay

Най-ниските температури у нас през декември ще бъдат между минус 12 и минус 7 градуса, а най-високите - между 12 и 17 градуса, съобщи Анастасия Кирилова - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/, за БТА.

По думите й тази година през декември се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в Северна България и по високите полета е 0-1 градуса, в Горнотракийската низина - 2-3 градуса, по Черноморието и в най-южните райони - около 4 градуса, а в планините - от минус 8 до минус 3 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в по-голямата част от страната е между 40 и 60 литра на квадратен метър, в планините и най-южните райони - между 70 и 120 литра на квадратен метър.
Месецът ще започне със сравнително студено време. През първите дни вероятността за валежи е малка. Към 3-4 декември температурите ще се повишат, ще има значителна облачност и валежи, главно в Южна и Западна България. През втората половина от първото десетдневие температурите ще са по-високи от обичайните. Повишена вероятност за валежи има към 6-7 декември и в края на десетдневието.

Условията за валежи ще се запазят и в началото на второто десетдневие на декември. Температурите слабо ще се понижат и на места, главно в Предбалкана, по високите полета на Западна България и в североизточните райони, е възможно за кратко дъждът да преминава в сняг, без да се образува трайна снежна покривка. Около средата на второто десетдневие вероятността за валежи е относително по-малка, а температурите ще са относително по-високи. Синоптични обстановки с повишена вероятност за валежи и понижение на температурите се очакват около 16-17 декември и 20 декември.

През третото десетдневие има тенденция за бавно понижение на температурите, така че да станат по-близки до обичайните. Повишена вероятност за валежи има около 23-25 декември и към края на десетдневието, когато не е изключено в североизточните райони, Предбалкана и високите полета, отново дъждът да преминава в сняг.
Астрономическата зима започва на 21 декември, в 12 часа и 2 минути, информира Анастасия Кирилова.

Последвайте канала на

Novini.bg
10726 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.11.29 | 01:30

2
Вънка ве е снег вътре маат пръжки с лук
Lissa

2020.11.29 | 01:03

1
Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexconn.Com

Добави коментар

Водещи новини