Проф. Рачев с прогноза кога може да караме ски и каква ще е зимата тази година

  • 20 октомври 2020 10:00

  • 9524
  • 4
© Novini.bg

Каква ще бъде есента,  ще има ли климатични аномалии и кога ще можем да караме ски - на тези въпроси потърсихме отговор от климатолога проф. Георги Рачев.

- Професор Рачев, с какво време ще изпратим месец октомври и такива ледени температури ли ни очакват?

- Чак пък ледени,  днес сутринта на някои места имаше слана. От сряда започва да нахлува доста по-топъл въздух и ще прескочим този леден период, той не е е леден, това е нормалното време за края на октомври и началото на ноември. Също така да не забравяме, че след няколко дни е Димитровден, хората разпускат ратаите и започват "мръсните месеци" и се мисли по-малко за полска работа. В момента октомври месец върви с температурна аномалия от порядъка от 3 до 5 градуса над нормите. Това антициклонално време определя да остане слънчево и ясно. Все още се усеща топлината на слънцето, макар да е вече по-ниско и отговаря за февруарското слънце. Преносът на топъл въздух ще вдигне температурите следващите дни до събота и ще бъдат в порядъка от 20 до 25 градуса на места, след което идва захлаждане на времето.

От този момент нататък може да чакаме снеговалеж над страната, а условия за ски ще има чак след 8-ми декември.

- Очакват ли се валежи, тъй като беше доста суха година и има проблем с водата по места?

- Някои от язовирите са празни, други не чак толкова.  Проблемни са язовирите "Цонево" и "Камчия", особено "Камчия", който захранва Черноморието. Важното е и ноември, и зимата да бъдат с нормални валежи, за да се спре това понижение на нивото на язовир "Камчия". Ноември месец ще бъде нормален в температурно отношение с малко по - малки валежи. 

Първо трябва да очакваме един период на циганското лято, но като цяло си вървим трайно към зимата. Към този момент няма никаква индикация за нещо страшно. Най-страшното е, ако в момента падне сняг, защото може да има поражения над дърветата и останалата селскостопанска продукция, която не е прибрана все още.

Според големите американски и европейски метеоцентрове се очертава зимата да бъде нормална в температурно отношение и малко по-топла от нормалната. Мнението им е единодушно.

- Кога да очакваме мъглите над София?

- Времето на мъглите е краят на октомври и особено началото на ноември. Още повече, когато няма вятър и когато въздухът отсяда на повърхността на земята и ако има и влажност. Следващата седмица не се очакват дълги и продължителни мъгли.

Последвайте канала на

Галя Георгиева
9524 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
пиян насран

2020.10.21 | 00:41

4
Бягай от тука бе алкохолик имаме прогноза за времето по телефоиниете.
Мира

2020.10.20 | 14:24

3
Няма да има зима и няма да могат да се карат ски. Идва лято.
Aliza

2020.10.20 | 12:47

2
Сега Google плаща 11570 до 12500 долара на месец за онлайн работа от вкъщи. Присъединих се към тази работа преди 2 месеца и спечелих $ 10588 през първия месец от тази работа. Мога да кажа, че животът ми се промени - напълно към по-добро! Вижте какво правя===>> Selfcash5.com/
Stamatis

2020.10.20 | 12:19

1
само да припомня на доцента, че Димитровден по стар стил и бил на 7 НОЕМВРИ и тогава е нормално да е малко по студено, даже и да прехвърча снежец.

Добави коментар

Водещи новини