Идва трайно захлаждане

  • 19 май 2020 14:02

  • 6136
  • 2
© Pixabay

От утре ни очаква трайно захлаждане. Високите температури, които на места достигнаха до 34 градуса, вече ще останат в миналото. Това каза пред Novini.bg климатологът проф. Георги Рачев.

В четвъртък и петък ще бъде доста хладно. В Западна България максималните температури ще се мъчат да достигнат 20 градуса. В следващите дни ни очаква понижение на температутие с 10-12 градуса, заяви той.

Днес ни очакват облаци и дъжд, но и температури до 30 градуса

Няма никаква трагедия, няма нищо  свърхнормално в цялата тази история - нормално време за май месец последният пролетен месец, който винаги е свързан с голяма динамика на атмосферата и с проява на всичко онова, което е между пролетта и лятото. Наистина беше много топло, на места бяха достигнати и рекорди за деня. На  високите части - Мургаш, Черни връх, Ботев бяха отбелязани абсолютни рекорди, тъй като се задържа много дълго време силен югозападен пренос. Това беше дъхът на Сахара, която е огромна пустиня, по размери почти колкото Европа. Затова бяха и предупрежденията за кален дъжд и пясък , или по скоро за финните прахови частици, които покриха колите, посочи климатологът. 

От утре започва застудяване на времето и този топъл период ще остане в историята на времето и ни очаква по продължителен хладен период чак до края на месеца. Така ще достигнем до нормалните температури за месеца, както и валежи, защото досега е доста сухо. Очакват се и градушки на места. Месец май е динамичен - сутрин е слънце, в следобедните часове е дъждовно. Ще вали почти всеки следобед в отделни части на нашата страна, каза още проф. Георги Рачев.

Най-актуалната прогноза за времето можете да видите ТУК

Последвайте канала на

Галя Георгиева
6136 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Бай Васо Сърбеца

2020.05.19 | 17:03

2
И чртворно гербене
Мира

2020.05.19 | 16:22

1
Идеално.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини