Нови валежи от утре, с какво време идва април?

Снегът в края на март не е изненада. Предупреждавахме за това сериозно нахлуване на студен въздух още от 16-17 март. Това каза пред Novini.bg климатологът проф. Георги Рачев.

Не е нещо фантастично това, може да се каже, че март месец е изключително характерен със своите крайности. Това  е третият път,  в който достигаме 20 градуса, а след това идва захлаждане, добави той.

Валежите са много сериозни – в София достигнаха 30-40 литра на квадратен метър, което означава 100% изпълнение на месечната норма в рамките на два дни. София се оказа и с най-голяма снежна покривка – в отделните части на столицата варираше между 20 и 25  сантиметра, заяви климатологът.

Ето какво време ни очаква днес

Хубавото е, че природата ни даде глътка въздух и на някои места в България се изпълнява нормата на валежите, като например  в Сандански тя е три пъти по-висока спрямо средномесечната. На останалите места валежите надвишават близо два пъти месечната норма.В резултат на това в язовир Студена има вече 9 милиона кубични метра вода, а до края на месеца по всяка вероятност ще има 10 милиона. Това означава, че в края на май-месец водоемът ще бъде пълен поне наполовина, отбеляза проф. Георги Рачев.

Той съобщи, че от утре се очакват нови валежи, като на местата с надморска височина под 600-700 метра те ще са от дъжд. Приключихме със снега - в обозримо време, докъм 10 април сняг не се очаква. През април снеговалежите са изключително рядко явление. Очертава се обаче да продължи този дъждовен период, прогнозира проф. Рачев.

Времето остава студено

По думите му от четвъртък започва бавно, но трайно повишение на температурите. Предполагам, че още в събота в София вече няма да има никакъв сняг. Температурите ще бъдат над 10 градуса, като в ниските райони на България – Горнотракийската  низина ще достигнат и над 12-13 градуса. В неделя и понеделник ни очаква типично пролетно време с максимални температури над 15, а в отделни  райони и над 18 градуса, посочи климатологът.

Ще вали по малко, но ще вали, особено в края на месеца, с валежи и от 2 до 4 април, каза още проф. Рачев.

Най-актуалната прогноза за времето можете да видите ТУК

По публикацията работиха Галя Георгиева и Константин Веков

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Времето

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет