Идат сняг и студ

  • 27 декември 2019 09:30

  • 25385
  • 4
© Getty Images/Guliver

В събота и в неделя ни чака снеговалеж, най-вече в Североизточна България и в района на Предбалкана. Не вярвам да се образува съществена снежна покривка. Това каза пред Novini.bg климатологът проф. Георги Рачев.

Идва Нова година. Точно 30 и 31 декември се очертава да бъдат най-студените дни. Ще изпратим декември месец и годината с едни от най-ниските температури. На 1 януари се очаква сутрешните температури да бъдат минус 3 - минус 5 градуса. Появи се и надежда да завали някоя снежинка, главно в Западна България. На изток ще бъде значително по-топло. Максималните температури на Нова година ще бъдат няколко градуса над нулата, заяви проф. Рачев.

Ще завали ли сняг?

След Нова година продължава този западен пренос - от Атлантическия океан, през цяла Европа, до България. Ще бъде сравнително топло за сезона, с чист въздух за дишане, добави той.

Проблемът е, че и през декември валежите са под нормата. На много места няма да стигнем и 50% от месечната норма на валежите. Така се очертават и януари, и февруари - с валежи под нормата. Не ни очакват сериозни валежи, поне според дългосрочните прогнози в момента, отбеляза климатологът.

Нахлува студен вятър, температурите падат

По думите му в планините могат да се очакват добри, макар и не перфектни условия за любителите на зимните спортове в дните около Нова година.

Дългосрочните прогнози показват януари и февруари с 1-2 градуса наднормени температури, разкри още проф. Георги Рачев.

Най-актуалната прогноза за времето можете да видите ТУК

По публикацията работиха Галя Георгиева и Константин Веков

Последвайте канала на

Novini.bg
25385 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
МИНЧО ПРАЗНИКОВ

2019.12.27 | 16:22

4

ОХ ИЗВИНЕТЕ ПРЪДНАХ ОТ ВЪЛНЕНИЕ АМА СЕРИОЗНО ЛИ?

МИНЧО ПРАЗНИКОВ

2019.12.27 | 16:19

3

ОХ ИЗВИНЕТЕ ПРЪДНАХ ОТ ВЪЛНЕНИЕ АМА СЕРИОЗНО ЛИ?

Евлоги

2019.12.27 | 11:44

2

А какво да е времето през декември? Плюс 25градуса ли? Да сме доволни че чак сега застудява,пък знаели човек може пак да отпусне. Отопляващите се на ток трябва да са доволни че догодина като вдигнат цените на тока ни е е*Ана майката ама ние сме тъпаци ще мълчим!

Росен

2019.12.27 | 09:53

1

Лятото наближава.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини