Юни започва смутно - какво ще е времето през първия летен месец?

  • 29 май 2019 17:55

  • 32074
  • 0
Юни започва смутно - какво ще е времето през първия летен месец?
© Novini.bg

Май месец си отива с нормална средномесечна температура, съвсем малко по-студен от обичайното, и с много шарени валежи. Това каза пред Novini.bg климатологът проф. Георги Рачев.

Митът, който се създаде, че едва ли не сме потопени от дъжд, не отговаря напълно на фактите. По линията Пазарджик-Пловдив-Ямбол например валежите едва достигат 50% от месечната норма. А май и юни месец са най-валежните месеци от годината, добави той.

Проф. Рачев посочи, че засега се очертава юни месец да бъде с нормални средномесечни температури – между 18 и 22 градуса. Очертава се юни да бъде нормален и по отношение на валежите. В Западна България валежите ще са над нормата, докато в Източна България и по морето количеството валежи ще е в нормата и под нормата. Нормата за юни е доста висока, 60-90 литра на квадратен метър, а в планините достига до 120-140 литра на квадратен метър, уточни климатологът.

През юни най-високите температури, които се наблюдават в равнинната част на България, са между 34 и 38 градуса. Не се очертават дълготрайни зони на горещо време, т.е. да имаме максимални температури до 32-35 градуса цяла седмица, прогнозира проф. Георги Рачев.

Май месец ще завърши с топло време и юни месец ще започне с едно доста смутно време. Такова време ни предстои от петък до следващия петък – 7 юни. Смутно време, в смисъл, че сутрин ще има повече слънце, в следобедните часове ще се развива купесто-дъждовна облачност с гръмотевици. Западна България ще отбележи повечето дни с гръмотевична дейност и превалявания. Дъждовете ще бъдат съсредоточени в следобедните часове, ще бъдат краткотрайни и с интензивен характер. Валежите ще имат петнист характер, но чадърът ще е задължителен атрибут за следобедните часове в Западна България, заяви климатологът.

От 7 до 15 юни ни очаква стабилизиране на времето, на много по-малко места ще вали в следобедните часове, а и температурите ще се повишат с 1-2 градуса. Няма да е горещо, средноденонощните температури ще са между 22 и 30 градуса. Очаква ни топло, влажно, хубаво начало на лятото – без суша и продължителни жеги, много типично за началото на юни месец време – разнообразно, каза още проф. Георги Рачев.

Градушки не са изключени, особено тази седмица, добави той.

Проф. Рачев припомни, че за юни е характерно много слънце, като отбеляза, че денят ще достигне почти 15 часа и 15 минути.

Най-актуалната прогноза за времето можете да видите ТУК

По публикацията работиха Галя Георгиева и Константин Веков

 

Последвайте канала на

Novini.bg
32074 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини