Идва ли истинската пролет, какво ще е времето до края на май?

  • 13 май 2019 15:23

  • 7836
  • 0
© Novini.bg

От началото на месеца вървим с температурна аномалия от минус 2-3 градуса. 2-3 градуса е по-студено, отколкото е средното климатично до този момент. От идващата неделя нещата ще се пооправят и ще завършим месеца с нормални температури. Това каза пред Novini.bg климатологът проф. Георги Рачев.

Цяла България е в нормалната стойност на валежите, дори на места са по-малко, отколкото се очаква. Май месец е най-валежният за по-голяма част от България. Само в района на Русе и Сливен са изпълнени месечните норми до този момент, а там ще вали и повече, заяви той.

Има един много добре изразен циклон над Италия, който вече втори-трети ден формира изключително неприятно време там – имахме и градушки, и интензивни валежи. Това нещо ще се пренесе над Западните Балкани. В България градушките са доста епизодично явление и, общо взето, обхващат много малки територии. Малка е вероятността за градушки в България поне до петък, но не са изключени. Те ще бъдат предимно в Западна България, където ще бъдат и валежите от този средиземноморски циклон. В Източна България валежите ще бъдат значително по-малко и там слънчевите часове ще бъдат повече до края на седмицата, прогнозира проф. Рачев.

България остава в периферията на този циклон и затова до петък ще имаме сравнително топло време, със средноденонощни температури между 17 и 23 градуса, а от събота започва едно затопляне на времето и от неделя докъм петък ще има коренна разлика в сравнение с това, което ни очаква. За следващите понеделник и вторник прогнозите са за 30 градуса, дори за София. Събота и неделя сух въздух с тропичен произход от Африка ще достигне България и ние ще останем точно в челото на този средиземноморски циклон, посочи климатологът.

Тези абитуриенти, които ще имат бал между 20-ти и 24 май, вероятността да ги прекапе дъжд, е много малка, под 10%. Тези, които са малко по-късно, между 24-ти и 27-28 май, в следобедните часове, най-вече в Западна България, може и да им върви по вода. Май месец сме, нищо неестествено няма в това в следобедните часове да превали и да прегърми. Нямаме никаква индикация за образуването на слани, а аз продължавам да смятам, че градушките ще бъдат слабо и изолирано явление. Така че следващата седмица и до 24 май ни очаква топло време, особено следващия понеделник-вторник. В Горнотракийската низина и в централната част на Северна България температурите могат да достигнат 33-34 градуса. Очаква се стабилизиране на времето, много по-топло време до края на май-месец, каза още проф. Георги Рачев.

Най-актуалната прогноза за времето можете да видите ТУК

По публикацията работиха Галя Георгиева и Константин Веков

Последвайте канала на

Novini.bg
7836 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини