Времето през май: От +5 до 33 градуса

  • 29 април 2019 18:44

  • 80925
  • 2
Времето през май: От +5 до 33 градуса
© Getty (архив)

Най-ниските температури през май у нас ще са предимно между 5 и 10 градуса, като по-ниски ще са в края на първото десетдневие, особено в котловините и по високите полета на Западна България, където ще има условия за слани. Най-високите температури през май ще бъдат между 28 и 33 градуса, каза пред БТА Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

По думите му през май се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в по-голямата част от страната е между 16 и 19 градуса, по Черноморието и във високите полета - 15-16 градуса, в планините - от 2 до 5 градуса по високите части над 2000 метра, до 12-14 градуса в по-ниските планински части. Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата в западната половина от страната и около нормата - в източната. Месечната норма на валежите през май е между 50 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма - между 30 и 50 литра на квадратен метър, в планинските и припланинските райони - от 70 до 140 литра на квадратен метър.

В началото на първото десетдневие на май температурите относително ще се понижат и ще са по-ниски от обичайните. Облачността ще е по-често значителна и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Към 3-4 май се очаква затопляне, ще има и повече слънчеви часове. Купеста облачност ще се развива, главно над планинските райони, но само на отделни места ще превали и прегърми. През следващите дни до края на периода температурите ще се понижават. Облачността ще е често значителна и на много места ще има валежи и гръмотевични бури. В края на десетдневието, при изясняване и стихване на вятъра, по високите полета и в котловините ще има условия за образуване на слани.

В началото на второто десетдневие на май се очаква подобрение на времето и бавно повишение на температурите. В средата и в края на десетдневието отново ще е неустойчиво с развитие на купесто-дъждовна облачност и с краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки. Температурите ще бъдат близки до обичайните.

През третото десетдневие температурите относително ще се повишат. Ще се задържи неустойчиво, с повече слънчеви часове преди обяд и с краткотрайни превалявания и с гръмотевични бури след обяд и преди полунощ. По-значителни и на повече места ще са явленията около 21 май, 25 май и в края на месеца.

В климатичната справка на НИМХ се отбелязва, че май е последният пролетен месец, през който слънчевото греене се увеличава и температурите се повишават чувствително. Климатично слънцето огрява страната ни 230-260 часа, в планините - 160-200 часа. В края на месеца температурата на морската вода обикновено достига 17-18 градуса. Зачестяват нахлуванията на влажен океански въздух от северозапад и валежите се увеличават значително, съпроводени често с гръмотевични бури и градушки. Средно веднъж на десет години през май у нас се регистрират интензивни застудявания, при които в районите с надморска височина над 500-600 метра вали сняг. Във високите полета падат последните пролетни слани.

Астрономическата справка показва, че в началото на май слънцето изгрява в 6 часа и 22 минути, и залязва в 20 часа и 26 минути. Продължителността на деня е 14 часа и 4 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 5 часа и 52 минути, и залязва в 20 часа и 57 минути. Продължителността на деня е 15 часа и 5 минути.

Фазите на луната през месеца са: на 5 май е новолуние, на 12 май - първа четвърт, на 19 май - пълнолуние, а на 26 май е последна четвърт.

Подбробна прогноза за времето може да видите на https://www.vremetodnes.bg

Последвайте канала на

Валери Зайцев
80925 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Българка

2019.04.30 | 07:06

2

Не е сериозно да се дават прогнози за повече от пет дни.

wtf!?!?!??!

2019.04.30 | 00:30

1

баси пророческите способности!!!! никой не би предположил дори, че ще е между 5 - 30 градуса !!!!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини