Какво ще е времето през октомври? (видео)

  • 28 септември 2018 09:41

  • 34769
  • 3
Какво ще е времето през октомври? (видео)
© Getty Images/Guliver

Първата половина на октомври ще бъде сравнително суха, като изключим периода 1-2 октомври, когато ще вали. Следващият валежен период се очертава към 12-15 октомври. Това каза пред Novini.bg климатологът проф. Георги Рачев.

Големите метеоцентрове промениха прогнозата си за температурите през октомври – ако преди един месец тя беше за леко топъл октомври, последните прогнози говорят за нормален в температурно отношение октомври, дори в южната част на България с малко по-ниски температури, с половин-един градус под нормата, която за България е между 10 и 14 градуса, заяви проф. Рачев.

В резултат на това прогнозно понижаване на температурите се очаква и малко по-активна дейност на средиземноморските циклони, в резултат на което се очаква Западна България да е с нормални и малко по-високи валежи, посочи климатологът.

За България нормалните за месеца валежи са между 40 и 60 литра на квадратен метър, уточни той.

В планините и в южните райони може да се очакват валежи и до 80 литра на квадратен метър, добави проф Рачев.

Така че прогнозите са месецът да е малко по-студен от нормалното, с нормални валежи, малко по-големи в Западна България, обобщи проф. Георги Рачев.

По думите му все още няма никаква яснота кога ще падне първият сняг. Той добави, че ако все пак трябва да се ангажира с прогноза, това е не по-рано от края на октомври – началото на ноември.

Вижте най-актуалната прогноза за времето тук

По публикацията работиха Галя Георгиева и Константин Веков

Последвайте канала на

Novini.bg
34769 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Владимир

2018.10.11 | 09:51

3
Аз,вярвам на прогнозата за времето.

2018.09.28 | 09:50

2
айде да се концентрирате за уж-прогнозите си до утрешния ден максимум, паразити от бан, които смучете милиони за НИЩОПРАВЕНЕ!!!!

2018.09.28 | 09:44

1
Очакват се пак валежи от камъни на Орлов мост ако омразната мутр-седесарска власт не се разкара доброволно.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини