В Търговищко падна рекордно количество дъжд

  • 27 юни 2018 12:58

  • 1174
  • 0
В Търговищко падна рекордно количество дъжд
© Pixabay

Повече от половината месечна норма са падналите за денонощие валежи в Търговищко. В Търговище са отчетени 44 литра на квадратен метър след интензивните валежи от вчера и през нощта, съобщи на БТА ръководителят на Метеорологичната обсерватория Красимира Стойчева.

По данни на специалиста нормата за юни е 80 литра на кв.м. Най-много дъжд е имало в община Омуртаг - 51 литра на квадратен метър, а най-малко - в района на антоновското село Стеврек - 21 л/кв.м. От осемте валежомерни и трите климатични станции, разположени в различни части на област Търговище, няма подадени сигнали за щети след дъжда. Не е имало и градушки.

Няма опасност от преливане на язовирите в региона, тъй като нивата им се поддържат до 50 процента от обема, съобщиха от областната управа в Търговище. Вчера заместник областният управител Панайот Димитров е проверил водоеми в Омуртажко и Търговищко.

Констатирано е, че повечето от язовирите са в добро състояние, а тези край селата Царевци, Беломорци и Горно Козарево в Омуртажко са на "кота преливен ръб".

Взети са мерки и са проведени разговори с общинското ръководство на Омуртаг и със собствениците на язовирите за осигуряване на постоянното им наблюдение. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1174 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини