С какво време се задава лятото? (видео)

  • 22 май 2018 09:12

  • 27605
  • 2
С какво време се задава лятото? (видео)
© Novini.bg

Първите прогнози на големите световни метеорологични центрове са, че лятото на Балканския полуостров ще бъде с нормални и малко по-високи от нормалните температури. Това каза пред Novini.bg климатологът доц. Георги Рачев.

За България тези нормални температури са между 18 и 22 градуса. Към тях може би ще прибавим около градус – градус и половина. Юни се очертава да бъде по-валежен от нормалното в Западна България и с малко по-малко валежи от нормалното в Източна България, посочи доц. Рачев.

Очертава се един интересен вариант за лятото, който се случва поне два пъти на пет години – в Западна България е по-хладно, с повече валежи, а по морето е слънчево и топло. Очертава се нормално, хубаво лято, в което ще има периоди на застудяване, периоди на по-високи температури, нищо чудно температурите да достигнат до 40 градуса, но това във века на глобално затопляне не е нещо фантастично, заяви климатологът.

Той уточни, че юни месец е вторият по интензитет на градобитност на територията на България.

Първата седмица на юни ще имаме слаби превалявания, след което времето ще се стабилизира до средата на месеца. След това отново ни чакат типичните летни валежи, които имат петнист характер и обхващат сравнително малки територии – например в голям град в едната част може да вали, в друга част само препръсква, каза още доц. Георги Рачев.

По публикацията работиха Галя Георгиева и Константин Веков



Последвайте канала на

Novini.bg
27605 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини