Бурният вятър клати кулата "Снежанка", много населени места са без ток

  • 18 януари 2018 12:42

  • 24493
  • 11
Бурният вятър клати кулата "Снежанка", много населени места са без ток
© YouTube

Бурният вятър се усеща на кулата "Снежанка" като постоянно олюляване, обяснява дежурният екип на радио-телевизионната кула. Страничното отклонение на върха на кулата под напора на вятъра днес е в метри, както визуално го определят хората в подножието на кулата, твърдят специалистите на "Снежанка".

Дежурният екип на кулата описва обстановката в помещенията като усещане за олюляване в движещ се влак, а при по-силните пориви на вятъра трудно се запазва равновесие ходейки.

Паднали дървета са затворили за известно време днес пътя към връх Снежанка. Заради ураганния вятър не работят лифтовете в Пампорово, а ски зоната е затворена. Ски зона "Мечи чал" в Чепеларе работи.

В случай, че обстановката се нормализира и вятърът стихне, от "Пампорово" АД имат готовност да пуснат в движение лифтовете следобед с удължено работно време до 18 часа. Обстановката в курорта е спокойна, информират от дружеството.

Заради ураганния вятър община Смолян обяви бедствено положение. На телефон 112 са постъпили стотици сигнали за щети, нанесени от бурния вятър - за отнесени керемиди, за улуци, летящи предмети, паднали знамена, пътни знаци и дървета, каза заместник областният управител на Смолян Адриян Петров, цитиран от БНР.

70 процента от населените места в Смолянска община са без електрозахранване. Няма захранване във Виево, Петково, Славейново, целият онзи район там, няма захранване също тук в района на Турен, Фатово, Полковник Серафимово, Мугла. Това е следствие на падналите дървета, които затрудняват и придвижването към тези населени места, а в града също имаме нанесени много поражения, има много паднали дървета, на една от къщите в Райково целият покрив тази сутрин е бил вдигнат от ураганния вятър.

Ограничeно е движението на камиони над 12 тона през Прохода на Републиката заради силен снеговалеж и навявания. Временно е ограничено движението по пътя Варна - Добрич поради снеговалеж, силен вятър и изтегляне на аварирали тежкотоварни автомобили.

90 населени места в област Добрич са без ток и с нарушено водоподаване.

Възникнало е и пътно транспортно произшествие с товарен автомобил в района на с. Любен Каравелово посока Добрич, което затруднява допълнително пътната обстановка. Движението е пренасочено по обходен маршрут през Балчик и КК "Албена".

На пътя Добрич - Генерал Тошево преминаването е усложнено, тъй като заради силния вятър има много навявания и паднали клони на дървета.

Ограничено е движението в посока Габрово по пътя Казанлък - Габрово през проход "Шипка" поради снеговалеж и снегонавявания.

Поради силен вятър и снегонавявания на територията на община Казанлък са затворени пътните участъци от Крън до Шипка и от между селата Шейново и Ясеново. В района на село Дунавци и на Крън служители на полицията отклоняват колите по обходни маршрути. Затруднено е и движението в участъка Крън - Хаджидимитрово - Шейново. Пътят за Бузлуджа е непроходим.

На места в Търговищка област има частични снегонавявания. Вятърът е силен, на места със силни пориви.

Пристанище "Варна" беше временно затворено заради силен вятър, съобщават от Ръководството на корабния трафик. Силата на вятъра е около 14 метра в секунда, като поривите му достигат до 19 метра в секунда.

Временно е ограничено движението по пътя Кичево - Аксаковска панорама поради снеговалеж и силен вятър.

Бурният вятър прекъсна електропроводи в Ловешка област. Скоростта му е 80 км/ч. Без ток са населени места в общините Ловеч, Луковит и Троян. Заради снегонавявания остава затворен пътят Шипково - Рибарица и Троянският проход.

Във връзка с обявения жълт код за силен вятър в цялата страна от пресцентъра на Столичната община и от други градове съобщиха за паднали дървета.

До този момент няма информация за сериозни щети, но местните власти предупреждават хората да са внимателни при придвижването си, да обезопасят незакрепени предмети от тераси или прозорци, а изпълнителите на строителни обекти да проверят състоянието на кранове и скелета.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
24493 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
5428

2018.01.19 | 23:53

11
Срам и позор хората измислиха коли ,който вървят сами .Техноологията е толкова напреднала в 21в.А ние живем като скотове заради мутро герберастите.
Демократ

2018.01.19 | 16:42

1
Хората измислиха, ДА ама западните хора, не източните, така че не ми проповядвай комунистическите си ценности, те смърдят както ти смърдиш на червен гнусен троль :)))
"властите"

2018.01.19 | 23:52

10
Всички партии като дойдат на власт се превръщат в еничари. Те клатят държавата както вятъра клати кулата на Витоша.
комунист

2018.01.19 | 18:05

5
До демократ кое да заместиме мафията ,крадците ,който не дават на харода да работи и ги ограбват.Благодаря президентска република с професорско правителство експерти ане крадливи герберасти.
Демократ

2018.01.19 | 20:14

9
И с какво ще я заместите? С баш мафията БСП-ДПС които 20 години управляваха заедно и не направиха една магистрала, един път не направиха! С коалицията БСП-ДПС ли ще заместваш ГЕРБ бе червен комунистически цървул?! Смешник :)))

2018.01.19 | 20:13

8
герб като направиха някакви магистрали на километър по за милион лева и за нищо не стават. Кво стана ?
681

2018.01.19 | 18:06

6
и герб се клатят и ще паднат.
Демократ

2018.01.19 | 18:06

7
И кой ще ги замести, стабилната коалиция БСП-ДПС ли?! :)))

2018.01.19 | 17:47

4
Мръсната седесарска измет държи на склад реактора на Белене и увеличиха тока двойно. Връщаме се на газен лампи.

2018.01.19 | 17:47

3
Родата на Хасковския валия Делян Добрев похарчила 15 милиона народни пари уж за саниране, разследват ги.
zlata ve6tica

2018.01.19 | 16:44

2
a pak az si misleh 4e snejanka q klatqt 7-te djudjeta :)

Добави коментар

Водещи новини